fredag 12 september 2008

Zimbabwe en krutdurk som glöder

Efter det att nyheten om att Robert Mugabe och Morgan Tsvangirai enats om en politisk uppgörelse för Zimbabwe så sprider sig en mycket försiktig optimism i huvudstaden Harare.

Det börjar nu koma fram detaljer om vad avtalet innehåller men ännu är mycket okänt både för oss och för den vanlige Zimbabwiern.

Det är nu klart att det blir som så att Mugabe blir kvar som president och att Tsvangirai blir premiärminister och leder regeringen, en regering som till viss del skall kontrolleras av ett ministerråd lett av Mugabe. I mina öron så låter inte det som att Mugabe i praktiken släpper ifrån sig speciellt mycket makt utan han har fått alla möjligheter att sabotera den nya regeringens arbete.

Att detta avtal skulle innebära slut på stridigheterna och våldet i Zimbabwe har jag tyvärr litet hopp om snarare så finns nu möjligheten att våldet kan eskalera ytterligare när konflikterna hur Zimbabwe skall styras ökar.

En av anledningarna till detta är att medan Tsvangirai fått kontrollen över polisen så behåller Mugabe kontrollen över militären och det är någonting som i värsta fall kan innebära grunden för ett inbördeskrig om det går ännu mera fel än det redan gjort i Zimbabwe. Detta är mycket olyckligt för Zimbabwe och för stabiliteten i landet

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg