onsdag 8 oktober 2008

Börsraset fortsätter och nu faller snart bostadsmarknaden

Finanskrisen maler på och som det ser ut just nu så är ytterligare en svart dag att vänta på börsen. Hittills har inga av de åtgärder som vidtagits haft någon som helst effekt fallen bara fortsätter.

Att marknaderna nu får sota för sina uppblåsta fantasivärlden är inget som jag tänker gråta för ett dugg. Däremot så börjar man nu kunna skönja de effekter som kommer för vanliga människor och hur vi alla kommer at drabbas av krisen.

Swedbank har nu ändrat sin kreditgivningspolicy för bostadslån vilket i korthet innebär att det blivit betydligt svårare att få ett bostadslån, detta på grund av att bostadsmarknaden är osäker just nu. En sådan åtgärd är inte direkt till gagn för bostadsmarknaden eftersom det kommer att innebära att köparna blir färre ändå vilket gör att raset kommer att komma även när det gäller bostäders värde.

Det har ju i många år sjungits ombildningens lov av bostadsrätternas vänner en sång som nu helt har tystnat bort. Att ombilda sin hyresrätt idag till bostadsrätt är inte bara dumt det är idiotiskt. Tyvärr så kommer nog nu många som ombildade precis innan krisen blommade upp att förlora stora pengar.

Enligt en artikel i SvD så är alla som ombildat sina hyreslägenheter de senaste åren förlorare med undantag av några få som ombildade i Östberga men dom fick å andra sidan helt fantastiska rabatter när dom ombildade.

Kostnaderna har oftast rasat i höjden vilket helt ätit upp eventuella vinster.

Nu tror jag dock att ombildningsvågen har stannat up eftersom ingen bank i dag skulle våga låna ut erforderliga pengar till en ombildning.

Nu när krisen kommer allt närmare vanliga människors vardag och verkligen börjar påverka så framstår Reinfeldts attityd mot samarbete över blockgränserna mer och mer oförståeligt, vill han själv ta på sig hela ansvaret för hur krisen skall hanteras, ett mycket stort ansvar för honom i sådana fall. I värsta fall så är det så som Ingvar Carlsson idag skrev på DN debatt att Fredrik Reinfeldt inte förstått krisens allvar ännu.

Jag tror dels att Reinfeldt inte förstått men också att han är så ingrodd med moderat ideologi att han aldrig skulle kunna tänka sig ett blocköverskridande samarbete.

Dagens Nyheter här, här, här samt här

Svenska Dagbladet här, här samt här

Aftonbladet här samt här

1 kommentar:

Petra sa...

En ljusning för många av oss vanliga människor är att hyresrätten får ett uppsving av krisen, dels pga stoppade ombildningar, dels pga byggföretagens förnyade intresse för dem. En annan följd av 90-talskrisen var en boom för miljötänk, men jag befarar att de större miljösatsningarna försenas den här gången. Kulturen kan av krisen få ny näring, kanske dels pga att dyr design kommer backa?

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg