tisdag 7 oktober 2008

Enda boten total krasch

Swedbank bekräftar nu att kunder tagit ut pengar från konton i banken i huvudsak är det kunder som haft konton som överstigit insättningsgarantin som tagit ut pengarna och flyttat dessa till säkrare placeringar som statsskuldväxlar, räntefonder, statsskuldväxelfonden och konkurrerande banker.

Det verkar som om många kunder nu sprider ut sina tillgångar i flera banker och inte har mer än insättningsgarantin i någon bank.

Krisen verkar vara långt från över vad det verkar det fortsätter att komma negativa nyheter från världens alla hörn om banker som förstatligas eller står på ruinens brant. Börserna har fortsatt att falla men inte lika våldsamt som i går men den förväntade uppstudsen blev till fortsatt nedgång. stockholmsbörden har i skrivande stund en nedgång på 1,67 procent.

Frågan som jag nu börjar ställa är om alla dessa räddningsaktioner verkligen kommer att lösa krisen eller om de bara skjuter det oundvikliga framför sig och gör ont värre. Det bästa kanske vore att låta systemet krascha ordentligt så att det därmed blev en upprensning i den spekulationsekonomi som är orsaken till krisen.

För att det inte skall bli kris i kapitalförsörjningen för övriga samhället så borde riksbanken snabbt bygga upp ett eget system för att sköta kapitalförsörjningen till Sverige och kunna ta hand om den nödvändiga utlåning som behövs.

Låt även svenska banker gå omkull om dom gjort dåliga affärer och låt sedan riksbanken eller riksgälden ta över dom för att den vägen se till att nödvändiga pengaflöden existerar på marknaden, en sorts basbank endast.

Efter ett sådant stålbad för finansmarknaden så skulle det troligtvis bli en djup lågkonjunktur men det som skulle komma ut efteråt vore en frisk finansmarknad där allt det sjuka rensats bort effektivt.

Som det är nu så kommer det att hala tiden finnas kvar rester av sjukdomen i systemet och det kommer att blossa upp till nya kriser när nya spekulanter låter girigheten ta överhanden.

Dagens Nyheter här, här, här, här samt här

Svenska Dagbladet här, här, här, här samt här

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg