onsdag 29 oktober 2008

Funderingar om värnplikt

På onsdag kommer ett delbetänkande att läggas fram från pliktutredningen ett betänkande som i praktiken avskaffar värnplikten även om den bara blir vilande.

Att avskaffa värnplikten och mönstringen är nog det största misstag som går att göra om vi inte skall införa en helt yrkesbaserad försvarsmakt, men sådant kostar pengar och som vi alla vet försvaret av Sverige får ju inte kosta pengar.

Det enda rätta är att behålla både värnplikten och mönstringen fast i en könsneutral variant där försvaret kan få den bästa möjliga personal för de uppgifter som ändå måste utföras.

För de som inte försvaret behöver så kan man säkert hitta andra uppgifter som är viktiga att utföra.

Om man funderar lite på ordet värnplikt så finns det inget i ordet som säger att det enbart skall vara en militär uppgift som skall utföras, man kan lika gärna få i uppgift att värna om något annat.

Lämpliga uppgifter som värnpliktiga skulle kunna utföra är exempelvis att de utbildas till brandmän med inriktning på bränder i skog och mark för att kunna sättas in vid de skogsbränder som alltid flammar upp i Sverige sommar tid och som kräver stora personalresurser för att bekämpas.

En annan uppgift skulle kunna vara att värna de äldre inte så att de värnpliktiga skall ta över vårdens arbetsuppgifter utan att de skall vara en ny resurs som ökar värdigheten för de äldre, att bara finnas där och ha tid att sitta ner och lyssna är värdefullt arbete som ökar trivseln för de äldre med stora mått.

De kan också göra sin värnplikt som assistenter i hemtjänsten, för hur svårt är det att sitta ner och prata med någon över en kopp kaffe och bara vara medmänniska, kanske gå ett enkelt ärende. Någonting som idag inte hinns med men som skulle betyda så mycket för de som skulle få den tjänsten.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Aftonbladet

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tur att man han få en gedigen utbildning i försvaret på ett pansar kompani en gång i Sverige så man kan ta tjänst i en eventuell anfallande fiende istället om man vill klara sig eftersom stollarna här hemma förmodligen borde varit de som avsatts.

Pelle

Anonym sa...

Vare sig det gäller hemtjänst, brandsläckning eller krig är tvång alltid tvång och inget som hör hemma i ett modern samhälle.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg