måndag 13 oktober 2008

Ny finanslag kommer

Inom de närmsta dagarna kommer regeringen att lägga fram ett förslag på lagstiftning för att skapa stabilitet på finansmarknaden. I praktiken så genomför Sverige då det paket som euroländerna kommit överens om vilket vi då måsta anta utan att ha fått säga vår åsikt om det.

Men varför skall svenska staten gå in och köpa aktier i banker som går dåligt, är inte regeringens politik att staten inte skal äga företag. Om staten skall äga bankaktier så kan de börja med att ställa in försäljningen av Nordea, samt om staten nu skall börja äga företag så varför såldes då Vin&sprit ut.

Det kanske är så at regeringen vill driva en företagspolitik där de lönsamma statliga företagen skall säljas bort till finansmarknadens hajar medan staten skall köpa upp de företag som finansmarknaden mjölkat ut sista öret ur och låta skattebetalarna stå för fiolerna.

Om staten vill stabilisera finansmarknaden använd då det egna Bolaget Nordea till att göra det och låt det bolaget få pengarna för att på bra villkor låna ut pengar till de andra bankerna, på det sättet så får ju faktiskt skattebetalarna betalt för att de är med och tar riskerna och förlusterna.

Om inget sådant görs så har vi kommit till ett mycket sjukt läge på finansmarknaden när förluster förstatligas medan vinster privatiseras.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg