torsdag 23 oktober 2008

Segregerade områden accepteras

Så många som 30 procent av svenskarna vill bo i ett inhägnat område dit ingen kan ta sig utan att passera någon form av kontroll. Att människor vill ha en trygg boendemiljö det har jag full förståelse för men att öka den privata kontrollen av vilka som får röra sig i ett område är inte lösningen.

Det pratas nu mycket om att skydda den personliga integriteten och hur fungerar den i ett sådant område när alla inpasseringar och utpasseringar i området kan registreras. Vem avgör vilka som skall få bo i området skall de som redan bor få avgöra om någon skall ha rätt att flytta in i området. Ett sådant system existerar ju i dag redan i viss mån när det gäller bostadsrätter där den lokala styrelsen avgör om någon får flytta in eller inte.

Att skapa “gated communitys” är inte en lösning på problemen det är att avskärma sig från verkligheten. Det som behövs är en allmän satsning på ökad trygghet överallt i form av flera poliser och kameraövervakning där sådan kan vara till nytta.

Att så många vill bo i sådana här områden är skrämmande eftersom det skulle drastiskt öka på segregationen i samhället och vad vi i dag behöver är ett mindre segregerat samhälle inte en ökad segregation.

Jag hoppas att sådana här områden inte kommer att sprida sig i Sverige även om de redan börjat visa upp sig här och där.

Vi måste alla hjälpas åt att skapa det trygga samhället det hjälper inte med grindar för då flyttar bara problemet någon annanstans, men i det egoistiska samhälle som i dag skapas så bryr sig många bara om sig själva och ser gärna att problemen försvinner från deras område, att de sen dyker upp någon annanstans det bryr man sig inte om.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet och här

Aftonbladet

5 kommentarer:

Anders sa...

"Vi måste alla hjälpas åt att skapa det trygga samhället"

Menar du att detta aldrig har existerat i Sverige tidigare? Hur skulle tanken på ett Gated Community i Sverige mottagits för 20-30 år sedan? Förmodligen med skrattsalvor.

Våra etablerade politiker har i högsta grad skapat de förutsättningar som nu råder. Etniska ghetton växer för varje år som går med skjutande kriminalitet
och misär som följd. Alla som har läst lite statsvetenskap är medvetna om att en etnisk och kulturell homogenitet är nödvändig för att gemenskapen och solidariteten mellan folk inte ska utarmas. När man inte får någon gemenskap på detta sätt är det naturligt att man söker det på annat håll.

Bromma, Danderyd, Lidingö mm kan ju redan ses som gated communities fast med osynliga murar. Segregationen är en naturlig del av den förda politiken vilket inte kan motbevisas med ett enda konkret exempel bland världens länder som fört samma politik.

Vi har helt enkelt den utveckling vi förtjänar. Hade man låtit komparativ politik vara en norm så skulle detta scenario kunna förutspås, och motverkats, redan för 10 år sedan.

LasseB sa...

Anders du har helt rätt jag kanske skulle sagt återskapa i stället för skapa så hade det blivit mera riktigt.

Anonym sa...

Tyvärr så är Gated Communities inte mer än en logisk följd av hur samhället ser ut idag.
Det mångkulturella samhället har inneburit en ökad brottslighet, vi är mer utsatta för överfall och misshandel.
Varje människa med en gnutta vett i skallen gör vad han/hon kan för att skydda sig själv och sina barn.

Som man bäddar får man ligga, heter det och våra politiker har verkligen bäddat för att man vill skydda sig och familjen genom att bosätta sig i fredade områden.

SolGuru sa...

Kan hålla med om att tanken på att tvingas flytta in i små borgar inte är det mest attraktiva. Samtidigt skulle jag inte vilja ha vare sig fru eller barn springande lösa i det område jag växte upp i (som det nu ser ut), eller egentligen i det jag bor i nu heller. För egen del går det däremot bra som det är, så det är inte direkt "egoism" som gör att jag definitivt skulle överväga en sådan boendeform, om jag nu skulle vilja bosätta mig i en större stad. Man kan inte begära att folk ska offra sina barns säkerhet för att leva upp till etablissemangets dröm om en mångkulturell utopi.

Kraxpelax sa...

Tja, det är väl naturligt, då folk ser till sitt eget i första hand. Det kommer ju i Sverige mer och mer, och det går inte att hejda. Det är nämligen en följd av polariseringen, inte en orsak därtill.

En bakgrund har vi här:

Samhällsklyftor

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg