onsdag 29 oktober 2008

Skärbrädan

Aftonbladet listar i dag 9 olika ställen där det finns gott om bakterier och alla är riktiga och alla utom en är svåra att undvika att det bildas bakterier på.

Att vardagsföremål drabbas av bakterier är något som man känner till men kanske inte tänker på så ofta, exemplen är fjärrkontroller mobiltelefoner och annat som vi rör vid dagligen, hur många tänker på att göra ren sin mobil en gång i veckan eller tätare.

Det enda som faktiskt är enkelt att åtgärda och som egentligen inte ens borde behöva vara med på listan är skärbrädan som många bara sköljer av vilket innebär att skärbrädan blir en veritabel bakteriebomb full med omysig magsjuka som bara väntar på att slå till.

Att hålla skärbrädan ren är a och o i köket likväl som att hålla hela köket rent, men om man följer några enkla regler för skärbrädan och även för knivarna så är mycket vunnet.

Använd aldrig en skärbräda som det skurits kött på till att skära grönsaker på utan att diska den emellan, och det samma gäller omvänt.

Lägg aldrig färdiglagad mat på en skärbräda som det legat rått kött på.

Och när du diskar skärbrädan använd då varmt vatten diskmedel och en sådan där grön svamp som slipar lite då håller du skärbrädan ren och så bakteriefri som det är möjligt.

Aftonbladet

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg