torsdag 30 oktober 2008

Fildelning

Tre av fyra svenskar tycker att musikskapare ska få ersättning när deras musik sprids via Internet. Det visar en undersökning från Synovate som gjorts på uppdrag av musikskaparnas organisation Stim enligt en undersökning som presenteras i SvD.

Om man skall vända på siffrorna lite så blir det ju så att 25 procent av svenskarna anser att de som skapar musik skall göra det utan ersättning eller lön.

Att införa någon form av fildelningsabonnemang där en avgift skall gå till upphovsmännen löser inte problemet, eftersom fildelning och upphovsrättsbrott är två skilda saker som inte bör blandas ihop.

När man fildelar så delar man med sig av filer som man har på sin dator och det behöver inte vara kommersiell musik eller annan kommersiell vara utan det kan bara vara de senaste semesterbilderna som man tagit som man vill dela med sig av, varför skall då musikindustrin få betalt för det.

När man laddar ner någon annans arbete en bok, film eller en låt på Internet utan att betala så är det ju ett upphovsrättsbrott och det är där vi måste leta lösningar så att upphovsmännen kan få ersättning utan att det drabbar alla som använder Internet utan att ladda hem sådant material.

Kanske att man måste skapa någon form av licens för just sådana saker där en ersättning utgår till upphovsmännen. Hur ett sådant system skulle se ut det vet jag inte och tydligen ingen annan heller ännu.

Svenska Dagbladet

2 kommentarer:

Donsan sa...

LasseB - Som vanligt babblar du på utan att ha någon aning du vad du talar om. - Oberoende undersökningar visar att majoriteten av det svenska folket vill avkriminalisera all fildelning av upphovsrättsskyddat material som sker utan vinstintressen.

Sådana som du som så varmt värnar om upphovsmännens väl och ve - har du aldrig frågat dig varför dessa aldrig har protesterat mot den "illegala filddelningen" under organiserade former själva? - Trots 10 år av har de aldrig organiserat några som helst protestaktioner för att fästa allmänhetens uppmärksamhet på den oehörda pressade situation de påstås befinna sig i pga den "illegala fildelningen" - varken här eller utomlands. - Kan det vara så att upphovsmännen bättre är insatta i sin egen ekonomiska situation än LasseB?

LasseB bör också lära sig skillnaden mellan begreppen upphovsman och rättighetsinnehavare - Det sistnämnda är i 8 av 10 fall ett skiv- eller filmbolag som äger upphovsmannens rättigheter.

LasseB borde också fråga sig värför det är en sånt oehört brott att någon delar låtarna på sin laglig inköpta skivan med andra? - Han borde ju fritt kunna göra med sina låtar vad han vill - precis som han kan göra med sin nyinköpta bil?

Alla dina förutsägbara klyschor blir så oehörd tröttsama att läsa. - Har du inga orginella tankar att bidra med - istället för att apa efter musik- och filmbranschens propaganda?

Donsan sa...

http://rickfalkvinge.se/2008/10/31/fler-vill-legalisera-fildelning-an-behalla-det-kriminellt/ (läs om SOM 2007 undersökningen angående svenskarnas attityd mot den "illegala fildelningen")

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg