tisdag 4 november 2008

Räddningstjänstens kvalitet

När man har råkat ut för en olycka eller det brinner i ens hem så förväntar man sig att den räddningstjänst och den personal från räddningstjänsten som kommer till ens hjälp skall vara den som är den mest kvalificerade för uppgiften.

Det är någonting som vi i fortsättningen kan glömma bort eftersom numera kön, och sexuell läggning är viktigare än att man klara av arbetet som brandman i rekryteringen. Nu senast är det Stockholms brandförsvar som i en annons om vikarier söker personer inte direkt med en homosexuell läggning men att förståelse för hbtfrågor är meriterande.

Att man kan vara en duktig brandman som homosexuell visas bland annat av att Stockholms högsta brandchef Jan Wisen är öppet homosexuell, det är ingen som respekterar honom mindre för det, snarare så är han en mycket väl respekterad chef inom Stockholms brandförsvar. Vilket han har blivit på grund av sina kunskaper och inget annat.

Börjar man minska de grundläggande kraven för att bli brandman exempelvis minskar de fysiska kraven för att få in mera kvinnor så är risken stor att det innebär en kvalitetsförsämring av räddningstjänsten totalt, för minskade krav innebär att flera individer som inte är lämpliga för arbetet som brandman kan få jobbet.

Att arbeta inom räddningstjänsten är mycket speciellt och ställer mycket höga krav på både fysisk så väl som psykisk förmåga, och vi skall ha stora krav både på fysisk såväl som psykisk förmåga när vi rekryterar brandmän.

Kraven skall vara lika för alla oavsett kön, religion eller sexuell läggning. Kraven skall vara ställda så att den som arbetar med brandman klarar av att utföra sina livräddande uppgifter utan problem, och kan arbeta på ett sådant sätt att arbetskamraternas säkerhet inte riskeras.

Om vi börjar ändra på kraven för att uppfylla politiska mål om jämställdhet så kommer det att innebära att de som redan nu arbetar inom räddningstjänsten och inte är heterosexuella män kommer att räknas som en andra klassens brandmän eftersom kraven för dessa är minskade.

Alla som i dag arbetar inom räddningstjänsten är värda respekt för det de kan som yrkesmänniskor och för att de klarat av kraven för detta krävande yrke.

Skall vi fortsätta att ha en av världens bästa räddningstjänster så måste vi fortsätta att ha hårda krav på de sökande och ha den principen att de som klarar proven för yrket är de som skall arbeta där oavsett läggning eller kön.

För inom räddningstjänsten under arbetet så skall det bara finnas brandmän och då är kön eller sexualitet ointressant

Aftonbladet

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men det handlar om HBT-kompetens, inte att de skall rekrytera homosexuella.

Anonym sa...

Har inte det här bögtramset gått för långt nu?

Som om det spelar någon roll hur brandmännen tillfredställer sig själva sexuellt, detta är lika intelligent som t.ex "Stockholms gaykör" eller homosexuella rörmokare... såvida inte kören utövar sina sexuella konster under framträdandet så ger väl publiken fullständigt fan i vad de (borde) göra i sina privata sängkammare.

Låt de sexuella utöva sina privatliv hemma hos sig själva som alla vi andra, vad är det för fel med att "bara" vara Brandman, körsångare eller Rörmokare?

Kraxpelax sa...

Vårt samhälle blir sjukare och sjukare. Nu ska det här jiddret ha förtur till JOBBEN också - fy fan, jag SPYR. Krossa bÖgmaffian!

David Rådström sa...

Intressant läsning, Jag vet inte riktigt hur du tänker. Men jag tänker främst på att man borde göra något tidigt i ledet. Om du slår ett öga på den nuvarande utbildningen SMO (som jag genomfört) så ser man ganska så tidigt att det är de med de höga betygen som är där. Jag kan bara referera till min egen klass då jag gick utbildningen. Det var en klass där det var noll praktiskt läggning. De mesta hade aldrig satt upp en spik i en vägg eller sågat med en cirkelsåg. Visserligen så är det sådant man kan lära sig ganska så fort. Men är det verkligen rätt att rekrytera de med de högsta betygen utan att ta reda på om killen är lämplig som brandman eller inte. Nu ska ju sägas till föredetta verkets försvar att det faktiskt är så att utbildningen inte BARA erbjuder brandmän kunskap. Man kan använda sig av andra riktningar i det säkerhetsmässiga livet. Men kolla på hur många som vill bli brandman, lätt 90 %. Och de 90% av killarna och tjejerna har noll praktisk läggning med sig från början av livet. Jag tycker det är fel då brandmannayrket är riktigt praktiskt många gånger. Vad tror du om det?

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg