Att Daniel Defoes bok om Robinson Crusoe hade en verklighetsbakgrund har hittills bara varit känt men inte bevisat.
Nu har dock arkeologer hittat vad som kan vara den verklige Robinson Crusoes boplats på en ö i Söderhavet.
Den som tros vara förebild för Robinson Crusoe är den skotska sjömannen Alexander Selkirk som tillbringade 5 år på en ö som skeppsbruten.
Om historien har verklighetsbakgrund eller inte är väl mer eller mindre ointressant för det är ändå en bra bok, fast nog kittlar det fantasin om det finns en verklighetsbakgrund.
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet
Aftonbladet
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg
3 kommentarer:
Jag har försökt kommentera Aftonbladets härliga artikeln med hur faktamässigt den upplevs tillsammans med filmer på underjordiska monster och rymdvarelser men då raderas kommentarerna. I vissa fall omedelbart - vad skulle Herr Hierta tycka måntro...
Detta är ingen nyhet. Det är känt sedan 1709 att Alexander Selkirk tillbringade fyra år och fyra månader på Isla Más-a-Tierra, i Stilla Havet 400 sjömil utanför Chiles kust. Öns namn ändrades officiellt 1966 till Isla Robinson Crusoe. Jag vet, för jag har varit där. På Alexander Selkirks utkiksplats 570 m.ö.h, Mirador de Alejandro Selkirk, finns två minnesplaketter över A.S, från 1868 resp. 1983. Den aktuella "nyheten" tycks vara att man funnit rester av A.S. boplats och en navigationspassare. I övrigt är Alexander Selkirks öde mycket väl utforskat. Leta gärna upp Marinmuseuns årsbok från år 2005, där det finns en välskriven 60-sidig artikel om Isla Robinson Crusoes historia genom seklerna.
Enligt Wikipedia hittade de navigationspassaren redan år 2000.
Men man ska ju kanske inte lita på Wikipedia...
Hursomhelst så känns det ändå som en gammal nyhet.
Skicka en kommentar