onsdag 18 augusti 2010

Pension är uppskjuten lön

Maud Olofson försvara skatteskillnaderna mellan pension och lön på de mest besynnerliga sätt. enligt henne så skall de som arbetar ha lägre skatt för det kostar mera att arbeta man behöver då köpa kläder och mat samt resa till arbetet, kostnader som en pensionär då inte har.

Jag ser fram emot att se Maud Olofsson som pensionär när hennes åsikter slagit igenom helt, när hon naken och svältande går 4 mil till läkaren. Jag undrar om hon någonsin tänker innan hon talar jag hoppas att det bara är munnen som skramlar för har hon tänkt och ändå kläcker sådana grodor så blir man ju rädd.

Finansminister Anders Borg säger samtidigt att pensionssystemet får orimliga följder för pensionärerna med de svängningar på som nu sker som ingen kunnat förutse, nej möjligt att ingen politiker förstod att börsen går både upp och ner men många vanliga människor visste det. Att börsen och dess aktörer hejade på glatt när det nya systemet infördes är inte så konstigt det tillfördes ju en massa nya pengar till börsen vilket gjorde att värdet på börsen steg snabbt och deras egna börsinnehav blev än mer värdefulla.

I en artikel idag på DN debatt så går två nationelekonomer i polemik med att pensionärer beskattas hårdare än löntagare. Deras argumentering innefattar även arbetsgivaravgiften vilket är en skatt som arbetsgivaren betalar på lönesumman vilket delvis går till pensionerna.

Med andra ord så är pensioner en uppskjuten lön vilket de i sitt resonemang inte tar hänsyn till om man ser pensionen som uppskjuten vilket den faktiskt är så blir perspektivet ett helt annat, debattartikeln kan inte ses annat än som ett rent beställningsverk från något av allianspartierna troligast centerpartiet.

DN
Expressen
Dagen

12 kommentarer:

Markus sa...

Om du hade läst hela artikeln hade du sett att författarna tar hänsyn till de pensionsgrundande delarna av arbetsgivaravgiften. Det de talar om är den särskilda löneskatten som inte är öronmärkt för någon framtida eller nutida förmån. Den delen av arbetsgivaravgifterna är högre än den synliga skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer.

LasseB sa...

Markus som du säkert se så säger jag att arbetsgivaravgiften delvis går till pensionerna, och resten går då följkdaktigt till statskassan men i allmänt tal så räknas aldrig arbetsgivaravgiften i i lönebeloppet, du ser den exempelvis inte på ditt lönebesked.

Idealet vore om det enbart betalades in en pensions och socialförsöäkringsavgift på lönebeloppen och den oavkortat gick till det den var ämnad då skulle saken vara i ett annat läge.

I dag är argbetsgivaravgiften en skatt som inte belastar löntagaren utan arbetsgivaren.

Jonny sa...

Det är klart att arbetsgivaravgiften belastar löntagaren , den begränsar ju löneutrymmet för densamma eftersom den ingår i den totala lönekostnaden för ett företag ...

LasseB sa...

Helt klart så begränsar arbetsgivaravgiften löneutrymmet genom att öka företagets kostnader för den anställde, därför bör arbetsgivaravgiften i dess nuvarande form avskaffas och ett annat system skapas.

Även med det begränsade löneutrymmet så är det ju så att pension är en uppskjuten lön

Jonny sa...

Ja, men pensionärenas uppskjutna lön beskattas aldrig med den allmänna löneavgiften (i år dryht 6%). Varken när pengarna avsätts eller när de tas ut.

Arbetarna är alltså de som straffbeskattas , inte pensionärerna.

LasseB sa...

Jag förstår inte hur du kan hävda att arbetarna straffbeskattas n'är det är arbetsgivaren som skall betala, om dion arbetsgivare inte betalar in sina arbetsgivaravgifter såp blir ju inte du betalningsskyldig för dom

Jonny sa...

Arbetsgivaren är även ansvarig att betala in den vanliga preliminärskatten. Förstår inte vad detta har med saken att göra ?

LasseB sa...

Med en viktig skillnad om arbetsgivaren inte betalar in din preliminär skatt så kän du bli krävd på den vilket du inte blir för arbetsgivaravgiften

Jonny sa...

Visst men likväl är den allmänna löneavgiften en löneskatt som pensionärer slipper på sin uppskjutna lön.

Jonny sa...

Samt om du är din egen arbetsgivare så kan du faktiskt bli krävd på den, eller om du anlitar någon utan att kolla att de betalar in sina skatter ...

Jonny sa...

"Själva ordet arbetsgivaravgifter kan ibland leda tanken fel som om det är arbetsgivarna som står för kostnaden. Så är det inte. Arbetsgivarna betalar visserligen in avgifterna till staten, men det är egentligen löntagarnas pengar som vi har avstått i löneförhandlingar."

Citat Wanja Lundby-Wedin

http://www.lo.se/home/lo/wanjas.nsf/unid/107B941300D38834C1256F71002B089F?OpenDocument

Misse sa...

Jonny vinner på TKO

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg