fredag 20 augusti 2010

Polis skall vara obrottsligt neutral.

Nu duggar norgehistorierna tätt för jag hoppas att detta bara är en norgehistoria.

Den norka jämställd och jämlikhetsnämnden konstaterar att det är dikriminering at inte få bära hijab till polisuniformen, de anser att det är viktigare att bevaka religionsfriheten än att polisen skall vara neutral.

Jag anser att alla religiösa och politiska symboler till en polisuniform är fel eftersom när du tjänstgör som polis så är det av största vikt att du både är och upplevs som neutral. Att bära jihab till polisuniformen är lika fel som att bära ett stort kors på bröstet, det visar att du har dina starkaste lojaliteter inte hos lagen utan i din religion.

Man kan ju tänka sig hur begåvat det skulle vara om poliser fick ha klubbemblem på sina uniformer bara för att dom gillar ett visst lag, tänk er en polis med djurgårdmärke på uniformen föröka komendera AIKs klack till någonting, vilka effekter det skulle utlösa.

Att polisen är neutral i alla lägen och även upplevs så 'är en avgrundpelarna i det demokratiska samhället.

DN

5 kommentarer:

Anonym sa...

Då är det således OK med könsdiskriminering.
Kvinnan får ej visa håret men mannen får göra det. Kvinnan skall ha heltäckande klädsel, mannen behöver det ej.

Det här har inget med religion att göra. Det är en kulturell sak att bära sjal och grunden är ren könsdiskriminering.

LasseB sa...

Könsdiskriminering är inte ok, men när man söker till polisyrket så vet man vilkaregler som gäller sen är det upp till var och en att söka.

Detta handla inte om köänsdiskriminering det gäller även om det skulle vara en man som var Sikh och därför ville bära turban till sin polisuniform så skulle det vara lika fel

Anonym sa...

Polis är en representant för staten. Vi religionsfrihet, yttrandefrihet osv och därför ska inte heller en representant ta ställning eller låta sig påverkas av sådana frågor. När du är i tjänst så är du en polis och inte muslim, moderat eller anarkist utan polis punkt. Sen har vi uniformen, var det nån tvekan om vad den innehöll innan personen sökte? Passar det inte sök annat jobb. Jag vill inte kliva upp kl 03:00 så därför jobbar jag inte som tidningsbud... jag kräver inte att arbetstiden ska förändras utifrån mina preferenser ...

Anonym sa...

Om nu behovet av att bära hijab är så stort för individen. Då kan man ju också fråga sig vilka andra religiösa regler (även om hijab kanske inte är en religiös regel) som står över lagen.

Jocce Hedberg sa...

Om någon hävdar att denne är nazist (vilket också skulle kunna klassas som en religion med mannen med den lilla lustiga muschen som semigud) så är det alltså helt ok att bära en stor svasticka över hela bröstet som polis?
"If the glove don't fit, you're full of shit!"
.
Gillar för övrigt exemplet där DIF-snuten ska kommendera AIK's BA ... Fin-fina fighter det skulle kunna bli!

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg