lördag 31 maj 2008

Bostadsmarknaden kraschlandar

Enligt DN så råder nu säljhysteri på bostadsmarknaden. En säljhysteri kan bara innebära en sak fallande priser.

Det finns nu en allvarlig risk att bostadsmarknaden totalhavererar och att många fler kommer att vilja sälja innan förlusterna blir alldeles för stora.

Mäklarsamfundet hävdar ju fortfarande att det är en svag uppgång men de erkänner nog inte prisfall förrän krisen är här eftersom fallande priser innebär mindre inkomster för mäklarna.

Problemet är att det nu troligtvis kommer en neråtgående spiral på bostadsmarknaden, många säljer för att inte göra förluster vilket får priserna att rasa vilket får fler att vilja sälja. Kombinera detta med den oro som finns på räntemarknaden med en stigande ränta så ja det blir en bostadskris relativt snart när luften går ur bubblan som ingen velat tala om.

Det som kommer att ytterligare spä på krisen och snabbt få den att ramla utanför bostadsmarknaden är bristen på hyreslägenheter, för vart skall de som säljer sina bostadsrätter flytta, många hyresrätter har blivit ombildade till bostadsrätter i prisuppgångens spår.

Frågan är, kommer krisen att bli så stor att många nybildade bostadsrättsföreningar kommer att gå omkull, ja jag tror det.

Hur kommer detta att påverka bankerna eftersom de troligtvis kommer att göra stora kreditförluster på fastighets och bostadsmarknaden igen nu när krisen sätter in. Kommer vi återigen att få uppleva en reporänta på 500 procent som vid förra krisen. Jag hoppas innerligt att vi slipper det scenariot

2 kommentarer:

Anonym sa...

Absolut, här i min hemkommun så räknar man kallt med ett fall på 70-80% fram till 2011, det är inte konstigt alls, RB har givit konstgjord andning länge nog nu.

Klas sa...

Hmm, jag hänger inte med.
VAD skulle trigga ett ras (som man f.ö. har förutspått i nästan 10 år nu...) ?

En nedgång, javisst, och det skulle dessutom bara vara sunt, men en krasch ?

Till skillnad från för 20 år sen så bor folk i husen/lgh - och det saknas fortfarande bostäder i storstäderna...

F.ö. när det gäller hyresrätter - det är ju jäkligt idiotiskt att omvandla allting. Många VILL ju bo under hyresform. Det är inte alltid man vill köpa. Även om det ofta är dyrare att hyra.

Tydligen är det dock inte tillräckligt lönsamt eftersom hyresrätterna fortfarande säljs ut.
/K

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg