måndag 11 augusti 2008

Försvarare alltid

Annkatrin Meyersson skriver idag en tankeväckande artikel i Dagens nyheter om bristen på försvarare vid förhör i Sverige. Hon använder som bas en undersökning gjord av Göteborg universitet om hur förhållande är i Göteborg och drar sen slutsatsen at samma förhållanden råder i hela Sverige. Kanske det är så men det finns inga bevis för det.

Många människor i Sverige har sina kunskaper om hur rättsväsendet fungerar enbart ifrån amerikanska deckare vilket är skrämmande av två skäl dels för att vi faktiskt befinner oss i Sverige och för det andra det är fiktion och inget fakta program. Det finns amerikaner som säger att så som i deckarna går det inte riktigt till i amerikanska domstolar, till viss del stämmer formerna men kraftigt överdrivna.

Där har vi ett folkbildningsproblem att lösa.

Men för att återgå till bristen på försvarare vid förhör så är den allvarlig speciellt som den förhörda befinner sig i en utsatt situation om ingen försvarare eller ens ett förhörsvittne finns närvarande. Inte en speciellt bra situation ur rättssäkerhetssynpunkt alltså.

Kanske vi borde införa något liknande just de amerikanska Mirandabrättigheterna i Sverige, det vill säga att införa i brotts och rättegångsbalken regler som säger att en misstänkt alltid har rätt till en försvarare.

En annan sak som är intressant att det för en försvarare inte finns någon skyldighet at närvara vid förhör, jag undrar hur det då går till att försvara om man inte närvarar. En sådan försvarare skulle i alla fall inte jag vilja ha.

Vi måste fundera på hur vi skall kunna förbättra denna felaktiga situation och se till att den blir rättssäker.

Men förutom att försvarare saknas vid förhör så är det så illa att det till och med förekommer rättegångar där den åtalade inte har någon försvarare eftersom det är enligt reglerna så pass ringa fall att någon allmän rättshjälp inte ges, exempelvis rattfyllerimål men trots det så kan straffet i dessa fall bli fängelse och då bör alltid en försvarare deltaga om inte den åtalade uttryckligen sagt ifrån sig försvarare.

Det skulle behövas en ordentlig genomgång av rättsväsendet för att kunna städa bort sådana här felaktigheter ur systemet och verkligen klargöra att alla har rätt till en försvarare alltid

Dagens Nyheter

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett annat problem är tillgången till tolkar på diverse olika språk. En stor del av sveriges anhållna, hqktade och dömda har sitt utsprung utanför sveriges gränser....

Matlagningen skapar vissa problem också. En del anser sig inte kunna äta svinkött eller andra produkter av religiösa skäl.

Sverige faller sönder mer och mer, tyvärr. Jag har inte längre någon solidaritet med Sverige eller dess befolkning.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg