måndag 11 augusti 2008

Rektorerna har skapat problemet

Många rektorer i Sverige och företrädesvis i Stockholm är oroliga för trafiksituationen utanför deras skolor. Vari oron består framgår inte är rektorerna oroliga för elevernas säkerhet eller är de oroliga för sin egen skull att en olycka skulle innebära svåra frågor att besvara.

Den största paradoxen i sammanhanget är att det som utgör den största trafikfaran och stökar till trafiksituationen mest utanför skolorna är föräldrar som hämtar och lämnar sina barn. Någonting som svenska skolor inte är byggda eller planerade för till skillnad från Amerikanska.

Många skolbyggnader speciellt de innanför tullarna i Stockholm byggdes långt innan bilismen hade exploderat på allvar i Sverige och är därför inte heller planerade för många bilar. Inte heller de skolor som byggts senare har planerats för många bilar, det finns ingen plats för föräldrar att släppa av sina barn utanför skolan. Skolorna i Sverige är planerade efter tanken att eleverna skall gå eller åka buss till skolan.

Varför vill då så många föräldrar nu köra sina barn till och från skolan, ett skäl är att skolorna i många fall har uppmanat föräldrarna att hämta och lämna sina barn vid skolan eftersom dessa rektorer har hört något löst obefogat rykte om pedofiler kring skolan. Dessa uppmaningar som i många fall kommer från rektorerna själva är nu något som dessa rektorer nog helst inte vill tänka på när trafiksituationen blivit som den är.

Några rektorer har kommit på den kreativa lösningen att uppmana föräldrarna att släppa av sina barn en bit bort ifrån skolan så att trafiksituationen utanför skolan skall bli bättre. Det kanske vore en bra ide att se vilka åtgärder som behövs för att förbättra trafikmiljön utanför skolorna.

Att det skall vara en fartbegränsning på 30 kilometer i timmen utanför skolor under skoltid är ganska självklart jag önskar bara att det vore lika självklart för alla att respektera den hastigheten också.

Andra åtgärder som kan genomföras är att bygga om utanför skolorna och se till att det finns smidiga lösningar för de föräldrar som hämtar och lämnar sina barn vid skolan kanske genom någon speciell angöringsplats för bilar. Eftersom alla skolor är unika så måste alla lösningar komma lokalt. Sen så kanske föräldrarna måste fundera om det verkligen är nödvändigt att köra sina barn till och från skolan på det sätt som sker idag.

Fast som det är idag så är ju budgetarna viktigare för kommunpolitikerna än att se till att trafikmiljön blir bra utanför våra skolor, varför lägga ut pengar när inget händer. Det är ju tyvärr först när en olycka inträffat som åtgärder vidtas

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg