lördag 23 augusti 2008

Rovdjur i Stockholm

Rovdjuren verkar också nu flytta till Stockholm i alla fall så finns det klara bevis för att en viss spridning till Stockholmsområdet håller på att ske.

Det senaste och mest säkra beviset är nu de 10 får i Riala i Roslagen som blivit rivna av varg och som länsstyrelsens besiktningsman fastställt vara rivna av varg.

Nu finns det ju både björn och varg i Stockholm inte många men bara än så länge enstaka individer, men även den numera kraftiga svenska vargstammen började med ett enda invandrat djur om jag minns saken rätt.

Nu när det är säkert bevisat att det finns varg i Stockholm så undrar jag hur det kommer att påverka rovdjursdebatten i Sverige. För som en begåvad människa en gång sade angående rovdjur det är lätt att vilja ha de om man inte har de i sin egen närhet.

Dagens Nyheter

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Men hallå, det säkraste beviset var väl den varg som blev påkörd och dödad i Arninge (Täby) för några år sedan. Såg den själv, och fattade då inte att det var en varg. Såg bara en stor ovanligt gul schäfer som låg vid sidan av vägen, vaktad av en polis. Det har f ö vandrat vargar runt huvudstaden vid en massa tillfällen. Vid ett tillfälle varnade trafikradion för en varg som gick innanför viltstaketet på vägen mellan Norrtälje och Stockholm. Hoppas nu den aktuella vargen klarar sig och finner ett bra revir och maka/make, inte alltför långt bort. Vi människor får lära oss hur vi ska handskas med våra nya grannar, och finns viljan så finns heller inga gränser.

LasseB sa...

Kerstin jag kan bara hålla med dig och påminna om den varg som blev trafikdödad strax norr om nynäshamn för så där en 20 år sedan.

Men det är först nu som våra myndigheter erkänt det som vi vanliga människor veta och förstått sedan länge

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg