lördag 30 augusti 2008

Stalkers skall dömas

Den som gör sig skyldig till så kallad stalking skall i framtiden kunna dömas till fängelse för just det brottet enligt en utredning som kommer att överlämnas i oktober uppger DN idag.

Det är ett i mitt tycke bra förslag eftersom just brottet stalking inte hittills varit beskrivet i svensk lag.

Vad det gäller är att nu skriva en lag som ser till att alla former av stalking blir likvärdigt bedömda rent juridiskt. Visst är det hemskt för den kvinna som råkar ut för att exempelvis en före detta börjar ägna sig åt stalking, men stalking kan förekomma på så många olika sätt i dagens tekniskt välutvecklade samhälle, exempelvis via telefon där en person kan bli uppringd och via telefonen trakasserad. Även är ju Internet en stor källa där stalking också kan förekomma exempelvis genom identitetsstöld.

Många varianter av stalking skulle vara mycket enkla att få bukt med om vi bara ville, exempelvis den som sker via telefon. Telefonoperatörerna lagrar idag uppgifter på alla samtal som ringts från en telefon för att kunna fakturera rätt summa, om telefonoperatörerna också lagrade uppgifter om vilka som ringt till varje nummer skulle det bli mycket enkelt att sätta stopp för just den typen av stalking.

När det gäller stalking på Internet så är frågan en aning svårare att lösa. Det som behövs i första hand är att få bort känslan som många har att Internet är laglöst land där man i princip ostraffat kan göra vad man vill. Det skulle behöva satsas mer på ren polisiär bevakning av Internet, poliser som regelbundet patrullerar Internet på samma sätt som de patrullerar runt på gator och torg.

Dagens Nyheter

Dagen

1 kommentar:

Jonas, jur stud sa...

Lagförslaget slår in öppna dörrar.

Stalkers kan redan dömas, även till fängelse. Brottet ofredande - som i huvudsak innebär att "bete sig hänsynslöst mot annan" - har böter eller fängelse i upp till ett år i straffskalan.

Vid upprepad förföljelse av stalkingtyp döms det ofta till fängelse, även om böter är normalpåföljden för ett enstaka ofredandebrott. Dessutom innefattar stalking ofta även brott mot besöksförbud, som regelmässigt ger fängelse.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg