söndag 31 augusti 2008

Svampar

Den kvinna i 50-årsåldern som vårdats på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg för svampförgiftning avled tidigt på söndagsmorgonen. En tragisk händelse där det har funnits flera förgiftningsoffer, de två andra offren har dock fått lämna sjukhuset nu fast hur dessa mår just nu vill jag inte ens tänka på.

Denna händelse får mig at fundera lite på varför den egentligen har inträffat, visst finns det något härligare än att gå ut i skogen och plocka svamp och sen ta hem den och laga till den på något smaskigt sätt.

Många av oss är långt ifrån några svampexperter så det blir stora mängder svamp kvar i skogen när jag varit där, efter som det är sorter som jag inte etthundratioprocentigt har kunnat identifiera med medhavda svampböcker.

Nu när svamptiderna har inletts så är vareviga tidning fylld med olika artiklar om hur skönt det är att gå i skogen och plocka svamp, ibland utan ens några som helst vettiga tips om hur man skall göra, ibland så står det att man bör koncentrera sig på några få sorter, ytterligare an variant är att dom beskriver kantarell noggrant, i ytterst få fall så skriver dom att om man är osäker så ta med en liten svampbok ut i skogen, den kan bli en billig livförsäkring.

Det som jag brukar plocka fram för en svamputflykt är kläder som tåls att gå i skogen med, stövlar eftersom man inte gärna vill gå omkring en hel dag och vara våt om fötterna, med stövlar blir det kanske bara en halv. Svampkorg, kniv och naturligtvis mina svampböcker läggs fram och packas ner.

Efter att ha plockat fram allting och packat ner det så kommer jag på att det vore gott att ta med en termos kaffe, vilket innebär att en termos kaffe kokas, nedpackas medan resterna av kaffet dricks upp innan man går så glömmer jag naturligtvis bort om jag packat ner allt och kontrollerar detta minst 2 gånger.

Vid detta läge så brukar lusten att gå ut i skogen ha minskat betydligt men jag kämpar fortfarande på med at komma iväg, naturligtvis så ringer telefonen precis när man skall gå ut och det är någon som vill snacka bort en stund, det kan gå fort men i värsta fall kan det innebära att man står fullt påklädd för svamputflykt i hallen med telefonlur i ena handen och en svampkorg full med saker i andra medan man försöker avsluta telefonsamtalet. När detta är avslutat så har oftast min lust att gå ut i skogen försvunnit helt och jag slänger korgen i ett hörn tar av mig skogskläderna och åker till affären och köper färsk svamp som jag sedan tillreder.

Men det jag vill säga till er alla är att gå ut i skogen plocka svamp för när man väl gör det så är det en fantastisk känsla, men var noga ta med svampboken det är inte töntigt att stå i skogen och kolla att svampen går att äta mer än en gång. Gör så och ni kan få en helt fantastisk skogsupplevelse samt en efterföljande fest för gommen.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Aftonbladet

1 kommentar:

Rex Regeborg sa...

Svampar är spännande saker, smartare än folk överlag, dessutom.
> http://rex.regeborg.se/2008/08/1059-svamp-vs-mnniska.html

Och på tal om svamp: VM i banners? Jag hittade knappt ens din bloggtext. Hujeda mig. Adblock Plus ska få ett helt eget filter för din blogg : )

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg