söndag 7 september 2008

Bör bevaras

Inte bara Hitler hade en bunker att gömma sig i, även ledningen i det forna Östtyskland hade en egen bunker de kunde dra sig tillbaka till i händelse av krig.

Bunkern som blev färdig byggd 1983 men stängdes 1993 och då var väl tanken att den skulle vara stängd för gott men några objudna gäster lyckades knacka hål på betongförslutningen och nu i sommar så har det ordnats guidade turer i den.

Nu skall bunkern stängas igen och denna gång så skall det tydligen vara för gott. Det är sund eftersom bunkern är ett stycke nutidshistoria som förtjänar ett bättre öda än vad den nu kommer att få. Jag anser att bunkern borde bevaras till eftervärlden som ett historiskt minne.

För att bunkern inte skall bli kultplats för de som nu tycker att den gamla Östtyska regimen var fantastisk skall förvandla den till kultplats så vore det lämpligt att i samband med bunker bygga upp ett museum som talar om kommunismens brott mot mänskligheten.

Dagens Nyheter

2 kommentarer:

Termo sa...

Man får nog leta ganska hårt innan man hittar någon som gillar östtyskland.

Anonym sa...

Man får nog lika svårt att hitta någon som lika lätt ogillar bunkrar i USA http://en.wikipedia.org/wiki/Continuity_of_government#Continuity_of_government_in_the_United_States

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg