onsdag 24 september 2008

Allt är slut?

På tisdagen tog jordens resurser slut. Då inträffade "Earth overshoot day", den dagen då mänskligheten konsumerat allt som jorden förmår att producera under ett år. Detta enligt organisationen Global footprint network.
Denna organisation har räknat ut hur mycket som jorden kan producera innan vi börjar tära på reserverna, med andra ord så använder de en modell för att få fram sin beräkning.

Om vi på tisdagen skulle ha konsumerat allt som jorden förmår att producera under ett år så borde ju i rimlighetens namn då allt vara slut nu, men så är inte fallet vi kommer att äta även resten av året och vi kommer att fira jul precis som vi gjort alla tidigare år.

Detta måste vara det mest klara exemplet på hur fel det blir när man beräknar efter tänkta modeller och inte enbart går på obestridliga vetenskapliga fakta.

Fakta är ju att om resurserna är slut då är de slut och då finns inget kvar.

Sen kan vi kanske ta oss en funderare på hur vi lever om vi lever på det mest resurssnålaste sättet.

Men jag är ändå frågande inför alla sådana här beräkningar för det är ju enbart teoretiska modeller och jag antar att om vi ändrar bara en liten faktor i beräkningen så får vi ett helt annat resultat.

Vad som är syftet med denna beräkning har jag lite svårt att förstå eftersom de jämför många länder med varandra och kommer fram till som jag förstår det att om vi alla levde som de gör i Indien då skulle jorden må bra. Planeten kanske men frågan är hur mänskligheten skulle må.

Det verkar i mina ögon som om miljörörelsen hellre vill arbeta för en minskad levnadsstandard på jorden än att arbeta för en ökad välfärd för alla jordens innevånare där vi använder de smartaste lösningarna för de problem som vi står inför.

Dagens nyheter

3 kommentarer:

Erik sa...

Hej LasseB
Håller helt med dig. Det finns alternativ som fungerar idag, biogas. Sverige skulle kunna bli ett föregångsland och exempel för resten av världen att kopiera. Biogas finns överallt - Miljövinsten skulle därmed kunna bli enorm. Men det går trögt. Att politiska makthavare inte har fattat förvånar föga, men att inte naturskyddsföreningen kan driva frågan hårdare är märkligt. Vi måste göra något nu!/Erik Forslin

Anonym sa...

Hej jag har läst din blogg flera gånger & det känns som du verkligen försöker tänka efter flera gånger, men du misslyckas gång på gång med att komma fram till en logisk slutsats & korrekt slutsats.

Att du inte förstår vad de menar att man har konsumerat mer än vad jorden kan producera på ett år är tämnligen lite pinsamt.

Om jag gör det enkelt för dig, tänk dig att du har en liten sjö där det finns 10 000 fiskar & det produceras 30 000 nya fiskar varje år från den sjön, så kan du alltså logiskt äta 30 000 fiskar varje år och nästa år lika mkt, men om du börjar äta 35 000 fiskar om året så kommer det inte kunna produceras lika mkt fisk nästa år & fortsätter du äta 35 000 fiskar varje år så är sjön till slut helt slut.

Gubben sa...

Än sen då? Du har ju ändå inget att handla för... Skattefridagen inträffade redan den 29 juli, dvs alla dina därefter intjänade pengar går direkt till staten...

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg