torsdag 11 september 2008

Avtal i Zimbabwe

Zimbabwes president Robert Mugabe och oppositionsledaren Morgan Tsvangirai har enats om en uppgörelse för att lösa den politiska krisen i landet. Ett avtal som ännu inte är undertecknat, det skall undertecknas vid en ceremoni i Harare på måndag.

Det är ännu inte klart exakt vad avtalet innebär i praktiken när det gäller maktfördelningen i Zimbabwe. Det troligaste är att Robert Mugabe blir kvar som president men med enbart cemoniella uppgifter medan den verkliga makten gåt till Premiärministern som blir Morgan Tsvangirai.

Thabo Mbeki som har varit medlare säger i ett uttalande om avtalet: Det är tillverkat i Zimbabwe, det är tillverkat av zimbabwier, resten av världen måste respektera att folket i Zimbabwe har tagit ett beslut om sitt eget land

Problemet är precis det motsatta detta är ett avtal som framkommit efter det att valprocessen i Zimbabwe förvandlas till rena pajasnummret av Robert Mugabe. För att vinna respekt som nation och respekt för den nytillträdande regeringen så bör valet göras om så att det verkligen blir det Zimbabwiska folket som får avgöra.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg