lördag 27 september 2008

Demokratiarbete även i Sverige?

Biståndsminister Gunilla Carlsson presenterar i dagens DN det hon kallar den största omläggningen av svenskt bistånd någonsin. Att svenskt bistånd skall användas till att stödja demokratirörelser världen över är bra men som jag förstår det så är det bara en del av biståndet som kopplas till kravet på demokrati.

Allt bistånd skall vara kopplat till krav på en demokratisk utveckling, utan sådan demokrati så får landet inget bistånd alls från Sverige.

Hur skall man lösa det i de länder där biståndet behövs för att befolkningen skall överleva trots att det inte finns en demokrati där, ja lösningen är inte att ge diktaturer bistånd utan för de länderna så ge då pengarna till någon hjälporganisation som verkar i det landet men villkorat för att det skall gå till det specifika landet.

Samtidigt så är det roligt att se att regeringen kämpar för att öka demokratin åtminstone i andra länder än i Sverige, tyvärr så är demokratin eftersatt här i Sverige men den är klart hotat.

Det är nästan omöjligt i Sverige att debattera vissa ämnen utan att bli nedtystad med diverse mer eller mindre förolämpande tilltal. Om man vill diskutera bristerna i immigrationspolitiken så är man rasist, vill man diskutera jämställdhet utifrån ett verkligt jämställdhetsperspektiv där kön är ointressant då är man kvinnohatare och förtryckare.

I Sverige har också det politiska våldet tillåtits att breda ut sig, det finns i dag människor som inte vågar säga vad de tycker eller sprida sina åsikter eftersom de är rädda för att bli utsatt för politiskt våld.

Det kanske vore på sin plats att arbeta med demokratifrågotrna här i sverige också, kanske vi skulle kunna ta någon miljard från biståndet för att först se till att vår demiokrati är som den skall innan vi lär andra hur demokrati sjkall gå till.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Dagen

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller med om att begreppet demokrati inte är helt glasklart och att vi även inom landets gränser måste diskutera kring det, kanske mest i skolorna. Inte minst med tanke på medias och marknadskrafternas makt i vårt demokratiska land. Apropå Gunillas ihopblandning av begrepp som "marknadsekonomi", "enskilda individen"(kontra kollektivet) och "demokrati".

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg