onsdag 17 september 2008

Diskriminering skall bevisas

Centrum för rättvisa publicerar i dag presenterar idag en rapport som säger att 8000 personer diskriminerats vid antagning till högskolan och att av dessa är 94 procent kvinnor. Detta under de 3 senaste åren.

Hur diskrimineringen har gått till verkar inte framgå och tyvärr så har jag inte hittat rapporten den finns inte att läsa på deras hemsida.

Om situationen är så illa som dom säger så hoppas jag att dom kan bevisa sina teser också och inte bara genom att titta på ansökningar konstatera att kvinnor som inte kommit in blivit diskriminerade bara för at dom inte kommit in.

Det räcker inte för mig att bara hävda att diskriminering ägt rum det skall bevisas också, det är mycket viktigt för att kunna stävja sådant ofog i framtiden.

Tyvärr så får jag en misstanke att denna rapport bara är till för att styrka deras chanser i det fall angående Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Dagens Nyheter

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hela den där röran handlar om att man använder kvotering för att jämna ut antalet män och kvinnor på utbildningar.

Kvotering som ganska ofta krävs av jämställdhetsföreträdare och feminister kan dock gå åt båda hållen och i dessa "diskrimineringsfallen" handlar det om kvinnor som söker till utbildningar som är populära hos kvinnor men inte män och därför blivit bortkvoterade för att öka jämställdheten, dvs man har kvoterat in en man istället.

Ska män kunna skrika om diskriminering också om dom inte kommer in på sin utbildning eller får ett jobb då man kvoterat in en kvinna istället?

Anonym sa...

jag noterar Anonyms formulering "skrika om diskriminering" gällande reaktioner på upplysningar om vad som kan tyckas vara orättvisa förhållanden. en infekterad fråga, kanske, även för oss/de som försöker förhålla oss sakliga och neutrala? :D

i sak har han (?) dock rätt. kvotering är ju just medveten diskriminering. den som beslutar om sådan kan ju knappast bli överraskad över resultatet.

jag känner dock att jag kanske borde titta mer på undersökningen innan jag tuggar mer om detta.

ciao!

Anonym sa...

Vill lägga till det faktum att i rapporten publicerad av Centrum för rättvisa har hål i sin kartläggning av diskriminering då man struntar i att analysera den statistik som visar att män också blir kraftigt diskriminerade mot i utbildningssystemet.

Deras lista på 5 värsta högskolor respektive utbildningar är alla sådana som är kraftigt kvinnodominerade och är mycket stora utbildningar och lärosäten där det höga antalet anmälningar faktiskt blir relativt få om man jämför det med hur många studenter som går på dessa.

Göteborgs universitet som toppar listan har 4.6% av platserna omtvistade medan de något mindre lärosäten som visar stor diskriminering mot män istället har väl över 5% omtvistade platser.

Det jag ser är felaktig analys av statistik där man redan bestämt sig för vilket resultat man vill ha ur statistiken och bara använt sig av det som bevisar detta medan man ignorerar det som motsäger samma sak.

BlackCat sa...

Statistics are like a bikini. What they reveal is suggestive, but what they conceal is vital. -Aaron Levenstein

Fredrik sa...

När kvinnor diskrimineras så blir det RUBRIKER.
När män diskrimineras så blir det inget.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg