onsdag 17 september 2008

Ian Wachtmeisters galleria??

Wachtmeister galleria i Karlskrona som ägs av företaget CA Fastigheter tog en chansning och såg om den skulle gå hem. Chansningen låg i att de ville ha betalt av de välgörenhetsorganisationer som samlar in pengar i gallerian.

Innan de upptäckte att detta inte gick för sig så sa Kajsa Gabrielsson, centrumledare på CA Fastigheter Bland annat följande enligt tidningarna

– Vi bedriver handel, inte ideell verksamhet. Dessutom handlar det om säkerhet, att vi ska veta vilka som står i gallerian.
– De som står i gallerian träffar i genomsnitt 12000 kunder per dag. Den avgiften vi tar ut är rimlig,

Nu när saken kommit ut i tidningar så säger hon så här i stället:
Det är ett missförstånd. Det finns ideella föreningar som betalar för att vara i gallerian men det gäller inte välgörenhetsorganisationer som Röda korset och Frälsningsarmén. Vi har aldrig debiterat bössinsamlare och kommer heller inte att göra det.

Jo nog är det ett missförstånd för om inte jag är felunderrättad så är dessa gallerior allmän plats där ägaren inte får stoppa eller styra bössinsamlingar, namninsamlingar eller flygbladsutdelning, det skulle räknas som inskränkning i yttrandefriheten, Det en galleria kan göra om sådan verksamhet är stökig är att tillkalla polis som får bedöma situationen och därefter vidtaga åtgärder.

Men detta gör att hon blir en stark kandidat till årets pudel.

Namnet på gallerian får mig att tänka på nydemokraten Ian Wachtmeister och fundera på om han kanske har ägarintressen i detta fastighetsbolag, skulle det vara så är det definitivt inget missförstånd utan ett försök att öka bolagets inkomster på fulast möjliga sätt.

Det fria ordet får aldrig beläggas med en avgift.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Aftonbladet

Blekinge läns tidning

1 kommentar:

Anonym sa...

Gallerian är döpt efter någon av Ians släkingar, Axel?, som var med och grundade Karlskrona. Såvitt jag vet har Ian W inget med CA-fastigheter att göra heller.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg