måndag 1 september 2008

EU om Georgien

EU:s ledare träffas idag i Bryssel för att diskutera hur EU skall agera mot ryssland med anledning av krisen i Georgien. Min förhoppning är att EU:s ledare nogsamt tänker igenom sitt agerande nu så att inte EU totalt framstår som George Bush duktiga lilla knähund.

Situationen i Georgien påminner starkt om den som rådde i Serbien och Kosovo där EU snabbt stödde den fria staten Kosovo.

Skulle EU nu inte erkänna Sydossetien och Abchazien så förstår inte jag hur de tänker. Att inte erkänna dessa båda stater gör att erkännandet av Kosovo blir väldigt konstigt.

Sanktioner mot Ryssland är också fel väg att gå med tanke på att EU då ställer sig på den sidan som startade konflikten och det är inget som känns direkt bra.

Detta blir ett verkligt prov på om EU är moget för att ha en egen utrikespolitik eller om EU:s utrikespolitik skall dikteras ifrån Washington.

Dagens Nyheter

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Aftonbladet

1 kommentar:

Nils sa...

Först tänker man att Ryssland borde läras en läxa. Men efter några dagar när man själv lugnat ner sig så känns EUs oförmåga att snabbt ta kraftfulla beslut betryggande. Hoppas nu bara att Ryssarna drar sig tillbaka och inte stannar kvar långt inne i Georgien.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg