torsdag 4 september 2008

Fru Gårman får vänta

Fru Gårmans framtid i Sverige är oviss och det med all rätt, Den trafikskylt som Hässleholm ville ersätta med en annan är den som i dagligt tal kallas Herr Gårman och som föreställer en stiliserad människa som passerar ett övergångsställe. Hässleholms kommun ville ersätta den stiliserade bilden med en bild som tydligt var en kvinna eftersom det skulle vara mera jämställt.

Jag frågar mig varför en figur som verkligen går att identifiera som en kvinna kan vara mer jämställt än en figur som inte har något fastlagt kön alls. Skulle figuren bytas ut så kommer det att bli fel åt andra hållet.

Nu kommer antagligen några att påpeka att skylten kallas “Herr Gårman“ vilket den gör och bör så fortsättningsvis göra också eftersom det namnet har ett högt pedagogiskt värde när det gäller att lära små barn grundläggande trafikvett. Namnet blir ju en ordlek på här går man vilket med smeknamnet är lättare att få småbarn att förstå.

De skyltar som används inom trafiken bör vara könsneutrala och som fallet är idag enbart visa stiliserade bilder på en människa, för om man bortser från några små detaljer så består alla människor av två armar, två ben, ett huvud samt en torso, tecknas människor på det enkla sättet så blir de könlösa och det är väl det absolut mest jämställda.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

2 kommentarer:

Leif sa...

Jo men försök att få feministerna att inse det, de hatar män något outgrundat mycket och har lobbat för det här idiotförslaget i flera år nu.

jämställdhet är bra, feminism = manshat.

mackan sa...

"– Man kan väl mycket väl ha två, men om det är ett problem med två olika skyltar så varför inte ha en kvinna då. Det har ju varit en gubbe i hur många år som helst." Ja, varför inte? Jo, för att det kostar MULTUM! Hur vore det om man slutade att ödsla sin tid på att lägga idiotiska förslag som bara går ut på att slösa bort våra pengar. Om han tycker det är så viktigt kan han väl betala själv, alternativt starta en insamling så att alla som har stört sig på det här i alla år kan lägga ett bidrag. Men så viktigt är det väl inte antar jag...

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg