torsdag 4 september 2008

Zimbabwe i kris

Samtalen om hur Zimbabwe skall styras har strandat totalt, till stor del beroende på hur Robert Mugabe har agerat. Mugabe har förhandlat på sitt eget lilla sätt genom att ställa omöjliga krav och hela tiden föröka att få behålla hela maten själv.

Det som förvånar mig är att världssamfundet som normalt sätt brukar reagera så starkt inte har sagt speciellt mycket om situationen i Zimbabwe.

Jag misstänker att det tyvärr beror på att Sydafrika och Thabo Mbeki har agerat medlare vilket har gett den otroliga effekten att ingen vågat kritisera processen eftersom ingen vågar kritisera ANC i Sydafrika. Oavsett hur mycket man än stött ANC:s kamp mot apartheidsystemet så kan och får inte den rörelsen och dess företrädare bli helt fria från kritik när kritik är befogad.

För att lösa situationen i Zimbabwe och förhoppningsvis förhindra ett blodbad så måste det utses en ny medlare som är helt opartisk, vilket tyvärr Thabo Mbeki inte varit. Sedan så måste ett nytt val hållas i Zimbabwe då under FN:s kontroll både när det gäller valet men även säkerheten under valrörelsen där FN måste använda sig av militära muskler för att kunna bevara lugnet i Zimbabwe

Dagens Nyheter

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg