söndag 7 september 2008

Giftlarv plågar Gotland

En liten mystisk larv plågar befolkningen på södra Gotland. Ingen vet varför den fått fäste på ön eller hur länge den har varit där.

Larven som inte är så mystik heter tallprocessionsspinnare eller rättare sagt det som larven blir längre fram i livet är tallprocessionsspinnare en fjäril.

Det som gör den här larven så läskig är att den släpper ifrån sig små mikroskopiska nålar som vi människor kan andas in och som då kan orsaka en infektion.

Hur den har spridit sig till Gotland kan man bara spekulera i men den finns uppenbarligen på Öland och Bornholm så risken är väl att en kringresande turist omedvetet fungerat som larvtaxi.

I helgen har läkare och forskare träffasts just på Gotland för att utbyta kunskaper om den lilla larven men vad som skall göras åt den det är det ingen som vet.

Dagens Nyheter

1 kommentar:

Cloetta ♥ sa...

Jag bloggar på annat håll, på en community inte öppen för allmänheten, och skrev om dessa larver i våras. Du får en redigerad kopia av min blogg:

Tänk dig ett gift som finns i naturen.
Tänk dig ett gift som fastnar på dina nytvättade lakan som hänger på tork, ja, på all din tvätt.
Tänk dig ett gift som ger svårt kliande utslag. I upp till två veckor.
Tänk dig ett gift som känns som att ha en krans av brännässlor runt halsen.
Tänk dig ett gift som får hästar i hagen att klia upp köttsår.
Tänk dig ett gift som gör att bönder inte kan ta hand om sitt hö.
Tänk dig ett gift som drabbar varannan boende.
Tänk dig ett gift som får skogsarbetare att avbryta sitt jobb och fly hals över huvud.
Tänk dig ett gift som kan inandas.
Tänk dig ett gift som kan ge svåra lungproblem och på sikt hjärtsvikt.
Tänk dig ett gift som finns kvar i naturen i flera år…
Tänk dig en liten söt larv med långa hår och pepparkornsögon.
*
Underbara, vackra, unika Gotland.
En flora och fauna som skiljer sig från resten av Sverige.
Underbara, vackra, unika Sudret.
En flora och fauna som skiljer sig från resten av Gotland.
Där finns larven. Den lilla söta.
Tallprocessionsspinnarlarven
*
De hullingförsedda gifthåren sitter i grupper på larvens rygg, en tiondels millimeter långa. De avges både aktivt när larven känner sig hotad och passivt, sprider sig ungefär som pollen.
Utvecklingen är tvåårig. Äggen läggs på tallbarr, övervintrar och kläcks i slutet av april. Larverna äter av tallarna under april-juli och lämnar träden i månadsskiftet juli/augusti för att spinna kokonger. När larverna lämnar träden förflyttar de sig i grupp, de ser ut som ett långt snöre. Kokongen övervintrar och fjärilen kläcks i juli.
Vartannat år är det alltså larvår, vilket ger extra mycket problem.
*
På bilden som var med i min blogg visade jag hur min yngste son såg ut när han kom hem från en vecka på Sudret för exakt två år sedan. Då skrev jag ett ilsket mejl till kommunpolitikerna. Blev omtalad i den lokala pressen som arg fyrbarnsmamma från Stockholm. Citerades.
Har det hänt något sedan dess? Nej. Kommunen och länsstyrelsen vill fortfarande inte ta ansvar.
I onsdags (detta var vid Valborg) reste sonen till Sudret igen. Dagen efter hade han utslag.
Tyvärr har jag inga bilder på hur mina fötter såg ut för 3½ år sedan, när dottern och jag cyklat vår vanliga tur till Hoburgen. Sedan dess har jag inte varit på Gotland.
Professor Stig Larsson från SLU som aktivt arbetar med problemen, blev trots full skyddsklädsel svårt angripen av giftet. Bild på hur hans hals såg ut och mer info om larven hittar ni här. (Där fanns en länk)
Min mamma drabbades svårt. Fick besvärlig hosta som aldrig gav med sig. Sviter. Det slutade med att hon blev inlagd för hjärtsvikt och lungsäcksinflammation.
Nere i Europa varnas man för att röra larverna, där finns också många fall av lungproblem.
På Gotland, på vårdcentralen i Hemse, nonchaleras problemen och man uppmanas att duscha flitigt och smörja sig med hydrokortisonsalva. Tyvärr är det så att när man duschar så tränger håren längre in i huden…
Jag skulle kunna skriva långt om detta. Dessutom kan ni läsa artikeln i Läkartidningen.
Undvik inte Gotland och Sudret i sommar, men var medvetna om vad ni kan drabbas av. Om ni får utslag, smörj dem med yoghurt! Och tvätta alla kläder i 60 grader för att få bort giftet…

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg