tisdag 16 september 2008

Hanteringen av FRA parodi på demokrati

Protestdemonstrationen idag mot FRA-lagen har inte alls dragit så många deltagare som det arrangörerna hoppats på. Det kan finnas många förklaringar till det bland annat den att demonstrationen ägde rum på en sådan tid att väldigt många människor faktiskt inte kunde delta, jag har nämligen väldigt svårt att se att någon skulle begära ledigt från sitt arbete för att demonstrera mot FRA. Sen kan det vara så att frågan inte är så het längre i de stora folklagren som FRA-motståndarna vill låta påskina, det kanske är så att motståndarna inte är så många men dom är högljudda.

Men oavsett varför det inte kom mer än cirka 300 personer till demonstrationen så visar ändå FRA debatten på några viktiga demokratiska frågor som måste tas i Beaktande. Att det finns ett utbrett motstånd och misstro mot FRA är väl inget som går att förneka även om vissa kanske vill göra det.

De problem som finns med hanteringen av denna lag är många bland annat följande.

Vi väljer en riksdag som skall vara våra representanter och sköta om Sverige på det sätt som väljarna vill. Att vara någons representant innebär att man skall lyssna på sina uppdragsgivare i detta fall väljarna och sen göra som uppdragsgivarna vill.

Om man inte lyssnar på väljarna så missköter man sitt uppdrag och då har man åsidosatt den grundläggande demokratin som säger att all makt skall utgå från folket, vilket till och med tror jag är inskrivet i regeringsformen.

Det hanteringen av FRA visar är det förakt för väljarna som politikerna har, väljarna skall gå till valurnorna vart fjärde år och sen vara tysta, såvida det inte av den politiska eliten arrangeras godkända protester som väljarna kan vara med på.

När väljarna upphäver sin stämma och talar om vad de verkligen tycker så anser många politiker att situationen är arbetsam och jobbig eftersom de störs i sin skyddade tillvaro med en gnutta verklighet.

De enda som har visat upp lite mod och lyssnat på vad väljarna faktiskt anser är de riksdagsmän som valts in av väljarna och inte av respektive parti utan genom personval.

Detta visar klart och tydligt på vilket valsystem som vi bör ha för att se till att demokratin i Sverige fungerar som den skall, vi måste ha personval där väljarna kan utkräva ansvar av den valde. För att kunna bli omvald så bör man som personvald lyssna på väljarna i sin valkrets och föra deras talan, naturligtvis så kommer inte alla i en valkrets att vara nöjda men det blir ändå en klar förbättring av demokratin.

Enda sättet nu för politikerna i riksdag och regering att återvinna sitt förtroende om det alls är möjligt är att totalt riva upp beslutet om FRA och ta om hela processen från början och låta processen ta den tid det behövs. För med den debatt som nu förts så kan det inte vara speciellt svårt att bredda den ytterligare så att verkligen alla människor blir inblandade i den och får säga sin åsikt.

Sedan när frågan beretts på nytt och det har varit en bred debatt där alla aspekter genomlysts in i minsta skrymsle så kan riksdagen ta ett nytt beslut.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Dagen

Aftonbladet

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Det är en megaflopp. Det var ung lika mycket folk på Sergels Torg som när St Clara Kyrka kommer med sin vagn innehållande smörgåsar och kaffe till de hemlösa. Det visar ju bara att detta är en kampanj med mycket ord men med lite folk.

Det finns nog inget folkligt motstånd.

Joacim sa...

I värsta fall ser vi nog lite av samma problem med folkbilningen som bildningen av riksdagsledarmöterna. Kanske är vi människor så urbota korkade att vi inte förstår bättre? Kanske är vi så vana vid att folk säger till oss vad vi ska göra att vi lyder minsta lilla vink från de som är "bättre" än oss.

Jag hoppas verkligen inte att så är fallet, jag hoppas verkligen att detta enbart varit ett utslag av tisdageftermiddag. I annat fall är det bara att gå ut på stan och börja utbilda folk i datakom igen. Förhoppningsvis leder ju det till sidovinster som att folk borde ha koll på lösenord och inte vara så förbannat naiva på internet på det stora hela.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg