lördag 13 september 2008

Hur tänker media

Det har inträffat en hemsk tågolycka utan för Los Angeles i USA 15 personer uppges döda.

Återigen så funderar jag på hur nyhetsredaktionerna rapporterar och väger nyheter, bara för att göra en jämförelse så sökte jag på DN:s hemsida på orden tågolycka+Indien och hittade då ett notis om en olycka som krävde över 100 människoliv men som rapporterades med något som kanske i bästa fall kan kallas ett omskrivet TT-telegram till skillnad från den här olyckan som har fått en ordentligt skriven artikel.

Det är nu inte bara DN som rapporterar på liknande sätt utan i princip hela mediasverige gör samma värderingar, jag förstår ärligt talat inte ibland hur de tänker när de väljer vilka nyheter som skall slås upp stort och vilka som bara skall få en notis.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Aftonbladet

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mina funderingar kring detta kom fram till att det är väl lättare att relatera till USA/LA än Indien, och att någon Svensk känner en person där känns som en större sannolikhet än i Indien.

Missförstå mig rätt, men jag är mer intresserad av vad som händer i USA än i Inden.

Anonym sa...

...en annan sak är väl säkerheten, på många håll i världen t.ex indien så är tågen ofta extremt överbelastade, säkerheten är nog väldigt dålig.. jag är inte helt säker på hur o var men tror du vet vad jag menar... i USA tror jag iaf inte att dom packar på med 3 gånger mer folk än vad som är tillåtet. Sen kan man ju helt klart börja fundera hur ett tåg kan "råka" hamna på samma spår som ett annat sådär... och låtas kolidera..

Anonym sa...

Jag håller med de två föregående kommentarerna. Det är ju uppenbart att man inte bryr sig om godtyckliga indier som inte vet hur man ska bete sig på ett ansvarsfullt sätt. Egentligen borde media helt strunta i att rapportera om u-länder så de inte är betydelsefulla. Usa och sverige är det enda som är viktigt. Kanske en och annan domedagsartikel om CERN också för att ge illusionen om att media har koll.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg