fredag 12 september 2008

Inget fritt ord i Italien

Den italienska komediennen Sabina Guzzanti riskerar att dömas till 5 års fängelse efter att ha skämtat om påven och sagt "Inom 20 år kommer påven att vara där han hör hemma - i helvetet, plågad av homosexuella djävlar. Och väldigt aktiva sådana, inte passiva."
Kanske inte så snällt men inget som man skall riskera fängelse för. Den lag som hon kan dömas enligt och som nu det italienska rättsväsendet dammat av är en lag från 1929 som kom fram efter en överenskommelse mellan Mussolini och dåvarande Påven om att brottsliga handlingar mot påven skall bestraffas på samma sätt som de hade gjort om dom riktats mot Italiens president.

Det som känns oroväckande med det här och inte så lite heller är att det finns en stark misstanke om att detta bara är ett skäl för Italiens premiärminister Silvio Berlusconi att tysta ner en kritiker.

Skulle hon bli dömd så kommer det enligt mitt sätt att se på saken innebära en stor skam för Italien och göra att man kan diskutera om Italien är en verklig demokrati där det ria ordet får existera

Dagens Nyheter

Dagen

2 kommentarer:

Anonym sa...

Var det Berlusconi som stiftade lagen 1929, eller vad menar du?

LasseB sa...

Om man läser texten så ser man tydligt att lagen kom till efter en överenskommelse mellan påven och Benito Mussolini.

Berlusconi kan omöjligt ha stiftat den lagen eftersom han då skulle stiftat lagar 7 år före sin födelse

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg