måndag 15 september 2008

Läktarvåld

BRÅ skriver idag att på DN debatt att de anser att fotbollsvåldet bör hanteras som den organiserade brottsligheten, en bra tanke men vi har ju inte lyckats speciellt bra med den organiserade brottsligheten så jämförelsen andas lite uppgivenhet.

Många av de förslag som framförs i deras artikel är bra och kan säkert göra viss nytta.

Huliganproblemet är ett problem både för samhället och för klubbarna, där klubbarna får ta på sig ett stort ansvar.

Dessa nu mycket välorganiserade så kallade supporterklubbar har ingenting att göra med det som en gång var klubbarnas supporterklubbar utan de har vuxit upp på sidan av klubbarna. Att de numera har fått ett inflytande i klubbarna är inte bra eftersom inflytandet kommer efter det att det varit bråk och stök under matcherna.

Att låta supporterklubbarna vara med och utforma säkerhetsåtgärderna vid matcher är lika begåvat som att låta de intagna på Kumlabunkern skulle få vara med och säga hur dom vill att säkerheten vid penningtransporter skall gå till.

Det som akut går att göra är att förbättra säkerhetskontrollerna vid insläppen så att det i praktiken bli omöjligt att ta med sig in på matcherna sådant som kan göra skada exempelvis fyrverkerier.

Det måste även sättas press på supporterklubbarna att ta ett större ansvar för sina arrangemang och om supporterklubben inte klarar av det så måste klubbarna vara hårda och avbryta alla samarbeten.

Vi får inte glömma att huliganproblemet inte är något nytt utan har existerat i många år vilket har fått till följd att vanliga supportrar i viss mån väljer bort att gå på vissa matcher, för vem vill gå till något som kan utvecklas till rena upplopp.


Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Aftonbladet

4 kommentarer:

Fredde sa...

Du måste förstå skillnaden mellan firmor/ultrasgrupper/TIFO-verksamhet och enstaka rötägg i allmänhet.
Som vanligt är det lätt att generalisera in absurdum och särskilt om man själv aldrig har satt sin fot på en fotbollsarena (vilket jag att döma av din text misstänker att du inte har gjort).

Allt är inte bara svart och vitt och att gå på kvällspress/media enkom utan att själv ha förankring i en kultur som väldigt många _lever_, inte bara har som hobby, är inte bara korkat utan inte det minsta konstruktivt och kommer aldrig att få gehör bland de "äkta fansen".

Så tyvärr, mannen. Gör om, gör rätt och ta och gå och se en fotbollsmatch i verkligheten till att börja med (något som BRÅ-gubbarna f.ö. också borde göra).

Tack för mig.

Anonym sa...

Instämmer till fullo med fredde. Du kan uppenbarligen väldigt lite om läktarkultur.

Din liknelse med Kumla-intagna är ju häpnadsväckande korkad! Som sagt, du verkar inte ens förstå skillnaden mellan olika grupper (tex Black Army resp. Firman)

Läs på och framförallt, gå på nästa stockholmsderby!

/tobbe

LasseB sa...

Fredde självklart är inte verkligheten varken svart eller vit, och skillnaden meöllan de olika grupperingarna har jag väldigt klart för mig.

Problemet då är alltså de som du kallar enstaka rötägg om de bara är enstaka så borde väl klackarna i sig själva kunna stävja detta beteende som bara drabbar den klubb man säger sig älska. Borde då inte ligga i exempelvis klackarnas sida att verkligen sluta upp bakom klubbarna och själva hjälpa till att få dessa rötägg avstängda från arenorna.

Sen så tar jag i min text inte ens upp de så kallade firmorna eftersom jag är väldigt tveksam till om dom gör det dom gör för att dom älskar en klubb eller för att dom gillar att slåss. När det gäller att komma tillrätta med de så kallade firmorna och deras SM i slagsmål så är det enligt mitt sätt att se saken mera en sak för samhället i stort och inte bara klubbarna som skall göra det.

Detta eftersom om de inte gick efter klubbarna och var svans till dom så skulle troligtvis dessa människor hitta en annan anledning till att träffas och slåss.

Det måste ju ligga i varje äkta fans intresse att hjälpa sin klubb så mycket man kan och inte stjälpa dom som vissa så kallade fans i dag gör.

Att det finns problem inom läktarkulturen är väl inget som någon kan förneka men där måste de goda krafterna kliva fram och visa vad som gäller och är accepterat. För i de flesta klackar så finns många förnuftiga människor som säkerligen förstår att det handlar om att avlägsna rötäggen, och inte försvara deras beteende.

Klacken är stor och rötäggen är få då borde ju rötäggen inte ha någon chans att förstöra den fest som en fotbollsmatch ändå skall vara

Termopyle sa...

Måste hålla med lasse b. Jag har gått på boll sen jag kunde gå och har nog sett fler Bajen matcher än dom flesta, har också under många år genom mina företag sponsrat med en ganska hygglig summa pengar både till Bajen och till tifot. Men nu har jag slutat gå för jag orkar inte se drägget som drar klubbnamnet i smutsen. Ynkliga as som anser att det är kärlek att bete sig som svin. Supporterklubbarna (och då menar jag alla) vet precis vilka idioterna är men vågar,vill,bryr sig inte om att göra nått. På 70-talet kastade vi i klacken ut folk som bråkade på Söderstadion. Men eftersom iq nivån nuförtiden är ungefär på samma nivå som Kentas skonummer så kan man inte hoppas på någon bätring. FY FAN!

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg