tisdag 23 september 2008

Mörker över Sverige

Anna Granström, sjuksköterska säger i en intervju i DN att de hundralappar som hon nu får mera i skattesänkning hade kunnat gått till något mera vettigt ändamål som att förstärka sjukvården exempelvis och jag kan bara hålla med henne.

Nu när jobbskatteavdragets tredje steg är genomfört så säger regering och bankernas ekonomer att nu har de flesta får 1000 kronor mer i plånboken och det är jättebra om det nu hade varit så att det hade blivit 1000 kronor i förstärkning i kassan.

Sanningen är ju den att den tusenlappen mer eller mindre äts upp av de avgiftshöjningar som ägt rum i a-kassan, den försämrade sjukförsäkringen vilket innebär ett stort ekonomisk bortfall om man har oturen att bli sjuk, samt de stigande matpriserna som ingen verkar ta på allvar. Råkar man dessutom ha ett lån på en bostad så är snart hela tusenlappen och lite till borta med vinden.

Detta gäller bara de som har turen att ha ett arbete, de som är sjuka, arbetslösa eller pensionärer straffas genom att de får betala en högra skatt, och frågan är hur det egentligen står sig mot likställighetsprincipen som säger att alla medborgare skall behandlas lika.

Den säger i och för sig inte om alla skall behandlas lika bra eller lika dåligt.

Sverige har åtminstone fram till nu varit ett bra och tryggt land att leva i där det hela tiden funnits en grundtrygghet vid sjukdom och arbetslöshet, den tryggheten håller nu så sakta på att tas bort till för mån för de som har riktigt stora plånböcker som fått mängder med mera pengar i form av sänkta skatter av olika slag, avskaffande av förmögenhetsskatt och en klar minskning av fastighetsskatten för de riktigt dyra bostäderna.

Dagens Nyheter

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg