tisdag 9 september 2008

Någonting är ruttet i den akademiska världen

Läser i DN nu att det råder en otrolig snedfördelning mellan könen när det gäller professorer, detta trots att andelen kvinnor inom högskolan är 49 procent så är bara 18 procent av professorerna kvinnor.

Jag brukar alltid hävda att kön skall vara ointressant utan det är kompetens som skall gälla, men här så måste jag säga att det faktiskt finns en misstanke om att det av någon anledning blivit fel och att män givits företräde till professurerna just beroende på sitt kön.

Skulle det ha varit så att enbart kompetensen skulle ha gällt så borde könsfördelningen med matematisk nödvändighet ha varit betydligt bättre, ingen kan hävda med hedern i behåll på allvar att kvinnor inte skulle kunna ha den nödvändiga kompetensen.

Kanske det är så att den akademiska världen har varit skall vi säga förgubbad och att det tyvärr har gett detta tråkiga genomslag i statistiken.

Dagens Nyheter

3 kommentarer:

meditations71 sa...

Jag tror du drar alldeles för stora växlar på den här rapporten ang "snedfördelningen" av professurer mellan män och kvinnor vid svenska universitet.

En professur utdelas i regel mot bevis på lång tjänst kombinerad med stora insatser inom ens forskningsområde (administrativ "flit" spelar förstås också en roll). Vad jag förstår så har inte kvinnor tillträtt universitetstjänster i större antal vid svenska universitet förrän på senare år, i vilket fall en mycket större andel manliga professorer inte är vidare märkligt.

DN rapporterar också att många professorer förväntas gå i pension framöver. Då kan man förstås tänka sig att procentandelen kvinnliga professorer på naturlig väg ökar, då kvinnor är bättre representerade bland lektorer osv.

LasseB sa...

Meditations 71 ja jag tror du har rätt i att situationen kommer att förbättras på sikt när förgubbningen av den akademiska världen sprider sig

Illwill sa...

Suck...

Aja, ska låta bli att förolämpa dig trots min irritation. Varför folk ska komma med förutfattade meningar långt innan de har kunskap är något jag helt enkelt inte förstår (och därför låter bli att uttala mig om det!).

Men i vilket fall, oavsett vad Gudrun/FI påstår så finns det andra anledningar än att män sitter och motarbetar kvinnor.

Rent genetiskt har män större drift än kvinnor när det gäller vissa saker, som t.ex att söka efter utmaningar etc...anledningen borde alla veta om, då vi (åter igen, oavsett vad Gudrun/FI påstår) är olika och rent biologiskt inte utvecklats speciellt mycket sen vi lämnade grottorna (dock vissa mindre än andra).

Oavsett yrke så är män ofta överrepresenterade när det gäller "topplaceringar". Detta gäller även i yrken som borde vara kvinnodominerade, som t.ex kock. Undantag kan man möjligen finna i svenska kommuner, men jag tror få på denna jord ser svenska politiker (eller av sådana tillsatta jobb) som "topp".

Om kvinnor har kompetensen, viljan och turen så kommer de nog komma in de högre platserna, precis som män. Eller ska vi börja kvotera som Mona Sahlin vill? Skit i kompetens, gå på genitalier/ras?

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg