fredag 5 september 2008

Nu gäller det för facket att kämpa

Flygbolaget Finnair har bett sina anställda att sänka sina löner med 5 procent SAS säger sig inte ha några konkreta planer på att göra samma sak, ja i alla fall inte före årsskiftet.

Att flygbolagen har problem är inget nytt men att sänka sina anställdas löner för att förbättra lönsamheten det känns som sista rycket innan konkursen slår till.

Detta fenomen med att arbetsgivare ber de anställda sänka sina löner för att ingen skall bli uppsagd är något som är nytt på svensk och nordisk arbetsmarknad, tidigare så har jag bara hört talas om det i Japanska varvsindustrin..

Faran som jag ser är att detta kommer att sprida sig från flygbranschen till andra branscher på svensk arbetsmarknad, jag kan tänka mig att lönesänkningar är en våt dröm för direktörerna inom den krisande bilindustrin för att förbättra lönsamheten.

Jag hoppas att detta är en engångsföreteelse och att fackföreningarna vågar stå emot och att om så behövs alla fackföreningar är beredda att hjälpa till i kampen mot lönesänkningar så att det inte blir ett standardgrepp på svensk arbetsmarknad

Dagens Nyheter

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg