fredag 26 september 2008

Nytt FRA förslag, bloggosfären vann en liten seger.

Regeringen presenterar nu ett nytt förslag till FRA lag i stället för det förra så hårt kritiserade lagen.

Fredrik Reinfeldt säger att detta är ett bevis på att regeringen lyssnar men jag ser det som ett bevis på motsatsen för hade han verkligen lyssnat på kritiken så hade det först tillsatts en parlamentarisk utredning innan det nya förlaget lades fram, nu är det bara ett hast verk för at regeringen skall slippa ett nederlag i riksdagen.

Det är alltså viktigare för Fredrik Reinfeldt att slippa ett nederlag i riksdagen som troligtvis skulle leda fram till krav på regeringens avgång än att göra ett ordentligt arbete när det gäller en så viktig lag som detta är.

Även om detta förslag är bättre än det förra så kommer det inte att skapa den långsiktiga lösning som krävs i en sådan här viktig fråga för med stor sannolikhet skulle en annan majoritet i riksdagen riva upp beslutet och börja om från början, en process som går att undvika om den politiska viljan att lyssna verkligen finns.

Många talar om detta som en stor seger för bloggosfären och det kanske det är, men att av denna seger utnämna bloggosfären till en politisk kraft fullt så långt vill jag inte gå ännu, bloggosfären har visat vad den kan så långt är jag med. Det riktigt stora provet för bloggosfären nu är om den kan nå samma enighet i en fråga som inte har med datorer och datakommunikation att göra exempelvis i sjukvårdsfrågan eller hur vi skall få en bättre äldrevård.

Att bloggosfären kommit som stark debattkanal är det ingen tvekan om men om den kommer att ha ett så pass stort inflytande som många tror är jag tveksam till, jag hoppas att den kommer att kunna påverka flera felaktiga beslut men det stora provet blir i framtiden för bloggosfären att visa att den bryr sig om hela samhället och står upp för demokratin på alla tänkbara sätt.

Dagens Nyheter

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Svenska Dagbladet

Svenska Dagbladet

Dagen

Aftonbladet

Regeringen

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg