torsdag 11 september 2008

Onyttigt med fisk??

Ibland funderar jag på hur rubriksättarna tänker, det senaste exemplet är en artikel i DN som har försetts med rubriken “Fiskfetter kan vara onyttigare än tidigare känt“. Artikeln handlar om att odlad fisk beroende på förändringar i det foder som fisken ges inte utvecklar samma nyttiga fetter som den vildfångade fisken.

Att odlad fisk inte kan vara exakt lika bra som den vildfångade tycker jag är ganska klart eftersom den vildfångade har fått växa och utvecklas på ett betydligt mera naturligt sätt. Därmed säger jag inte att vi skall sluta äta odlad fisk men vi kanske måste ta och fundera på vilka kostråd vi skall ge människor i fortsättningen.

Man kan ju hoppas på att fiskodlarna försöker återgå till ett mera naturligt foder till sina fiskar så att dom blir mera naturliga men det innebär troligtvis att fisken blir ytterligare lite dyrare att ha på bordet och där måste vi konsumenter fråga oss vad vi är beredda att betala för fisk.

Fast trevligast och godast vore ju om all fisk vi äter kan vara naturlig och fångad på ett för fiket hållbart sätt. Fast tyvärr så är det väl bara en vacker dröm, det näst bästa är ju att odlingarna görs naturliga och i samklang med naturen.

Sen när jag läser artikeln så får jag en liten känsla av att den är lite fördold reklam för kostillskott med Omega-3.

Dagens Nyheter

1 kommentar:

Anonym sa...

Odlad Lax innehåller ju inte samma kvot mellan Omega-6/Omega-3 pga felaktigt foder. Vi ska ha en bra balans mellan dessa fettsyror och inte ett högt omega-6 värde eftersom detta istället är inflammerande och kärlförträngande. Alla djur som äter fel foder, höns och kor som äter spannmål och lax på fel foder ger denna felaktiga kvot..

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg