måndag 8 september 2008

Religiöst trams

Föräldrar till en nyfödd flicka i Umeå har begärt att dottern ska få sitt personnummer ändrat.
Skälet: De fyra sista siffrorna är 0666. Skatteverket vägrar att ändra vilket är helt rätt.

Siffran 666 säg vara odjurets tal i uppenbarelseboken för den som nu tror på bibeln.

Föräldrarna säger sig inte vara superreligiösa men har ändock vänt sig mot dessa siffror så nog finns där alltid en djup religiös tanke hos föräldrarna.

Faktum är att ett hundratal flickor i Sverige varje år får siffrorna 666 i sitt personnummer och hittills har ingen reagerat.

Jag blir också lite fundersam på hur fadern tänker speciellt med tanke på hans uttalande som publiceras i tidningen dagen.

För oss känns det som att hon mot sin vilja under hela sitt liv kommer att tvingas bära ett hakkors eller en judestjärna.

Det uttalandet kan bara göras av någon som inte har en aning om vilket helvete som det innebar för dom som faktiskt av nazisterna blev tvingade att bära judestjärnan, denna jämförelse gör mig helt mållös.

Men tänk om alla som fått en för dom olycklig siffra i sitt personnummer skulle vilja byta då skulle förmodligen alla som ha siffran 13 i sitt personnummer vilja byta, eller om vi skall gå på det bibliska spåret så är väl siffran 491 också olämplig då.

Om detta blir ett problem för flickan eller inte är helt upp till föräldrarna att avgöra vill dom att det skall bli ett problem och ser det som ett problem så kommer det också att bli ett problem.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Dagen

Aftonbladet

5 kommentarer:

Mattias sa...

...och ditt inlägg säger hur grymt liten förståelse du har...

... detta oavsett om bibeln är sann eller ej så har symbolen i sig betydelse för dem som tror på symboliken.

Anonym sa...

Snälla Mattias - det är inte myndigheternas sak att ta hänsyn till envars religiösa vidskepelse. Ska alla få välja personnr? Eller ska bara vissa religiösa påhitt gillas som grund?

Om jag tror att alla tal innehållande en 4 är heliga pga att spagettimonstret som regerar jorden har fyra barn utposterade över världsdelarna och dessutom är 2 ett skräcktal pga att en ond gud har två rymdskepp som väntar på att attackera vår galax och sluka den - ska jag också få välja att mitt personnummer får inte innehålla några 2or eller 4or? Om nej - varför inte? Jag tror ju på symboliken! Och det är ju vad du skriver - även om bibeln inte är sann så ska det räcka med att någon inbillar sig att den är sann för att detta ska respekteras.

När en person inbillar sig knasigheter kallas det mentalsjukdom, när tusen personer inbillar sig knasigheter kallas det religion... Myndigheter ska definitivt inte legitimera vidskepelse.

Kenneth Nyman sa...

Jag tycket att din bloggpost visar på en oerhörd nonchalans och raljans. Det spelar ingen roll om man är religiös eller inte. Om vissa symboler har negativa konnotationer så får man respektera detta. Det är inte märkvärdigare att man inte får ge sitt barn namn som "Satan" eller liknande.

Men det är klart... om det nu kan finnas någon "kristen" motivering i det aktuella fallet så är ju saken klar... allt som har med kristendom att göra borde ju utplånas från världens yta och kristna är ju de mest ondskefulla människor som finns...

LasseB sa...

Kenneth du säger att om vissa symboler så skall man respektera det, kanske men som jag då skrev i artikeln då skall även de som har siffran 13 i sitt personnummer få byta, samt att asiater skall få lägga till siffran 8 i sina personnummer.

Anser du att alla skall få byta som dom vill eller gäller det bara vissa grupper.

Och när du talar om negativa saker så var inte judestjärnan betydligt negativare som symbol, den var så negativ att väldigt få människor som bar den då överlevde bärandet. Så jag kan inte förstå faderns jämförelse, så vida han inte är starkt antisemitisk förståss

Vi har regler för detta och dom skall följas eller skall vi införa en lagstiftning som utgår från bibeln är det vad du säger.

termopyle sa...

Folk med låssaskompis i himmlen bör inte ta ordet hänsyn i sina munnar. det finns ingen bok som ställt till med mer elände och lidande som Bibeln. Nästan alla krig är på grund av religion och oavsett vilken låssaskompis ni tror på så är det lika illa. Att flickan fått detta nummer ingår i guds plan så oroa er inte. IDIOTER!!!

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg