måndag 29 september 2008

Skattebetalarna får betala trots allt

Det är nu klart att de amerikanska skattebetalarna blir de som får ta smällen för finansmarknadens vidlyftiga affärer. Det amerikanska räddningspaketet är nu färdigförhandlat om väntas gå igenom vid om röstningarna som kommer.

Paketet går i korthet ut på följande saker:

Pengarna lösgörs i faser.

I ett första steg blir 250 miljarder dollar tillgängliga.

En kommitté med full insyn tillsätts för att följa och övervaka processen.

En begränsning införs för hur mycket chefer i företag som tar del av programmet får ta
ut i ersättning.

Staten utrustas med möjligheten att ta över aktier i deltagande företag och kan därmed få avkastning på investeringen.

De första 250 miljarderna kan plussas på med ytterligare 100 miljarder utav president Bush direkt, för att kunna skjuta till de sista 350 miljarderna som paketet beräknas innehålla krävs nya beslut av kongressen.

President Bush kallar paketet nödvändigt för att undvika en total kollaps på finansmarknaden, vad det handlar om är att rädda hans egna finansiärer från total kollaps i första hand.

Allt prat om att detta paket visar att den amerikanska regeringen är beredda att förhindra ekonomisk kollaps är mest bara snack det enda som detta krispaket visar är att finansmarknaden i USA är förvandlad till skyddad verkstad där vinster tas hand om direktörerna och spekulanterna medan förluster snabbt vältras över på skattebetalarna.

Här i Sverige så har ju Anders Borg sagt att någon hjälp kan svenska baner inte få om inte staten samtidigt får ett ägande i bankerna och det är vettigt.

Nu när detta räddningspaket sär klart så finns förhoppningen om sänkta räntor men det är jag rädd för endast blir en from förhoppning.

Det skall bli intressant att se hur världen börser tar emot det här paketet det ser inte ut som om det skulle bli den stora klang och jubelföreställning som alla hoppats på i alla fall inte om man skall tro de asiatiska börserna. Vi får se vad som händer när de europeiska och sedan den amerikanska börsen kommer igång.

Troligtvis så är inte finansmarknaden speciellt roat över de krav som faktiskt fanns med i paketet de hade nog helst sett att de bara fått förlusterna täckta utan några som helst motkrav.

Dagens Nyheter Här, här, här och här

Svenska Dagbladet Här, här, här och här

Aftonbladet Här, här, och här

2 kommentarer:

Anonym sa...

Konstigt att en Svensk regering som förespråkar fri företagsamhet vill ha en äganderätt i dessa banker.Ungefär som att bita sig själv i röven med andra ord.

Pelle

Magnus Persson sa...

Så konstigt är det väl inte?

Jag tycker det är ansvarsfullt och logiskt. Det är en tydlig signal att det kan gå både bra och dåligt för ett företag och att du då inte kan gå till staten och be om mer pengar hur lätt som helst och förvänta dig att de öppnar plånboken utan förbehåll. Med frihet kommer ansvar.

Exempel:
Om du lägger 100000 kr för att rädda en glasskiosk som inte säljer så mycket glass som förväntat - vill du då inte ha en del i vinsten nästa sommar om det skulle gå jättebra då? Skulle det kännas rätt att ta pengar ur dina barns spargrisar och lämna till kiosken och sedan bara önska lycka till?

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg