fredag 26 september 2008

Storkriget stopades

Israel har allvarligt övervägt att bomba Irans kärnteknikanläggningar, frågan som togs upp vid ett möte mellan den israeliske premiärministern Olmert och USA:s president Bush den 14 maj i år utmynnade i att Bush starkt avrådde från en sådan attack.

Vilket var det enda riktiga som George W W Bush kunde göra för att rädda freden, men det var inte därför som han avrådde från ett anfall.

Tydligen så var själva iden om ett anfall på Iran inte det som avskräckte president Bush utan att ett sådant anfall inte var säkert att lyckas och att det kunde utlösa hämndaktioner mot amerikanska intressen främst i Irak och Afghanistan.

Den fråga jag ställer mig då är om det så kallade kriget motterrorism inte fått president Bush att ha fullt upp hade han då godkänt anfallet som garanterat hade startat ett storkrig. Det var ju inte risken för krig som fick honom att tveka utan att USA kunde drabbas negativt. Jag får en känsla att om situationen bara varit en aning annorlunda just då så hade President Bush godkänt anfallet och därigenom startat ett enormt krig kanske till och med ett nytt världskrig.

Jag är glad att han period i vita huset nu snart är tillända mest för fredens skull, men det är ju inget som säger att efterträdaren kommer att vara mera fredligt sinnad.

Dagens nyheter

Guardian

3 kommentarer:

mowgli sa...

ett sådant attack på iran skulle ge förödande konsekvenser precis som du sa ett nytt världskrig där vi alla i världen får betala ett högt pris på isreals och usas äventyr

Thomas sa...

Världskrig är ett stort och skrämmande ord, men de som brukar dra fram detta ord försöker aldrig att ge en vettig motivering. OK, oljemarknaden skulle uppföra sig mycket underligt men vem skulle slås mot vem? De impotenta arabregimerna skulle ju knappast börja kriga för icke-arabiska perser och vilka andra skulle sätta igång?

mowgli sa...

visst är det ett stort krig absolut tänk isreal går bombar iran ,iran bombar isreal usa blandar sig i o bombar iran för usa kan inte se på när en blir bombat av irans missiler usa blandar sig iran reagerar nu mott usa o slur ut usas intressen i persiska gulfen irak blir igen ostabil oljan höjs till fantasi priser vågar lätt säga att litern kommer ligga på 200 kr vilken inte du o ja har råd med fabriker stannar länder stannar kaos blir överallt asså ingen kan föreställa sig hur det kommer att se ut helt enkelt....

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg