måndag 1 september 2008

Svensk avundsjuka

Den svenska avundsjukan kan t sig många olika uttryck det senaste exemplet på hur den kan yttra sig står designern Johan Lindau för när han total sågar Ulrica Messing inredningsdesign.

Enligt honom så måste man för att kunna designa någonting ha en utbildning i design dessutom så anser han att allt som hon designat är plagiat.

Varför måste man vara utbildad för att kunna göra en snygg design det kan inte jag förstå, visst man måste veta vilka material som håller för exempelvis en stol så den inte brakar ihop när man sätter sig på den. Om alla som ägnar sig åt design eller annat kreativt skapande är utbildade så stöps ju allt i samma form och kreativiteten dödas effektivt in i en likriktad fålla där alla gör samma saker.

Men vad är design då, alla har väl någon gång i sitt liv ritat en vas med blommor, sudda bort blommorna och ni har designat en vas.

Det resonemang som han för där är något av det sämsta som finns där någon som har en utbildning anser sig vara förmer än den som inte har den utbildningen, att sätta sig själv på en piedestal för att man har en utbildning och anse att ingen annan kan något som inte är utbildad är väl ändå höjden av egotripp.

När det gäller plagiat inom design så är det väldigt svårt att säga vad som är plagiat eller inte, gör man något som är exakt likadant då är det plagiat men det är tillåtet att inspireras av andras arbeten.

Skulle vi inom design driva tanken att man inte får plagiera någonting så skulle ingen kunna skapa något nytt. Eftersom grunddesignen för de allra flesta saker redan en gång är skapad

Aftonbladet

4 kommentarer:

Anonym sa...

Detta har inget med "svensk avundsjuka" att göra. Att hon utnämer sig själv som designer bara rakt av utan utbildning sticker i ögonen på riktiga designers.

Det funkar inte riktigt så att man hittar en soffa som man byter tyg på och tillverkar i kina så vips är man designer och äger rättigheterna till en "egen" soffa.

Messing är ett skämt.

Anonym sa...

JAg håller med anonym och Lindau till 100%

Det är ett hån mot alla formgivare som ofta har 2-3 olika examen inom formgivning innan de ens kan börja få kontakt med möbelproducenter, sen sliter dom med prototyper. mock-ups i månader för att sedan kanske, kanske hitta en producent som tror på dom....tänk på det. Man kallar ju inte sig läkare eller jurist för att man slåt i FASS eller lagboken.

Anonym sa...

*slår

Termo sa...

Messing är värre än ett skämt, hon är ett hån. finns det någon som på allvar tror att hon skulle få "sina" möbler gjorda om hon inte pippade en miljardär. Typiskt sosse som slutar med politik, då blir det juva livet direkt(finns väldigt många exempel på det).

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg