tisdag 23 september 2008

Var är empatin

Kontrollen av de som söker socialbidrag skall bli hårdare, kontroll som i viss mån kan vara berättigad eftersom det finns individer som försörjt sig på att lura till sig socialbidrag från flera kommuner samtidigt.

Samtidigt får vi inte kontrollera in absurdum eftersom att söka socialbidrag ofta är den sista utvägen som en människa har när alla andra skyddssystem fallerat vilket sker allt oftare eftersom reglerna i dessa är skapade så att den enskilde skall ha så lite skydd som möjligt.

Men samtidigt måste vi tänka över vilka regler som gäller för att få socialbidrag, äger du exempelvis en bil eller en bostad så är det automatiskt nobben eftersom det anses vara någonting som går att omsätta i pengar, är man sambo och faller utanför skyddsnätet så ramlar man även utan för socialbidraget om sambon har ett arbete.

Visst skall det vara kontroll men samtidigt måste socialbidragen och de som söker behandlas som människor med rätt till ett värdigt liv.

I dag så är det uppenbart så att alla som söker någon form av ersättning från något av de sociala skyddsnäten som vi har med automatik betraktas som en fuskare tills motsatsen bevisats, det skall väl vara tvärtom.

Dagens Nyheter

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant det där med bilen... endå så ser man männsikor åka runt i bilar som man inte ens skulle ha råd att köpa/äga, ifall man hade ett jobb... oftas ser man dessa bilar med ett handikappstillstånd i framrutan trots att man aldrig ser någon handikappad...

jag har i många år bott bland handikappade männsikor.. oftas får de färdtjänst.. aldrig har jag sett någon komma åkande i en Mercedez SL 600...

Åsa sa...

Rättvist blir det om man eliminerar möjlighet till fusk. Då kan tjm ägna sig åt de sökande till 100 %.

Anonym sa...

Många funktionsnedsättningar är inte synliga, hjärtfel, astma, etc. Så det behöver inte betyga att någon bluffar.

För att kunna beviljas handikappanpassning sin egen bil så måste bilen kunna hålla och fungera 9 år framåt. dvs en ny bil. Och det kostar. De flesta har lån på sin dyra fina nya lyxbil som är anpassad för personens behov. Men man lackerar inte in hur mycket man får betala per månad i räntor...

Färdtjänst... kan fungera om man har hela dagen på sig att ta sig från plats a till b och hem igen, men har man ett liv. Ska jobba, hämta barn etc så är det kört. Samåkningar som tar 4 ggr restiden, fullbokningar så ungen få stanna på dagis till 20 på kvällen när man slutat 15 går inte!

Men det här har ju inte med socialbidrag att göra. Jag har levt på socialbidrag i många år. Låg på sjukhus men fick avslag, trots två läkarintyg... Jag skulle söka fler jobb... Sjukt system. Jag blev sjukare, och kostar många miljoner i vård och hjälp idag. Istället för några tusen då... Som sagt sjukt system.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg