onsdag 10 september 2008

Varför är det så här

Enligt en granskning som DN gjort så får ungefär 45 000 äldre dementa medicinering mot psykos för att hålla sig lugna..

Förskrivningen av antipsykosmedel till äldre har ökat med en fjärdedel sedan år 2000.

Vi har alltså kommit så långt i vårat samhälle idag att när man blir äldre så blir man drogad för att vara lugn. Vad DN:s Granskning inte visade var varför det har ökat och vilka faktorer som ligger bakom ökningen.

I dag så skall all vård mer eller mindre konkurrensutsättas det vill säga den skall utföras av privata vinstintressen. Frågan är om det finns någon äldrevård kvar i kommunal eller landstingsregi eller har all äldrevård gått över till privata intressen.

Oftast så är dessa vårdföretag till viss del ägda av de läkare som arbetar inom företaget, och när man arbetar inom sitt eget företag så vill man tjäna så mycket pengar som möjligt, det vill alla. Det är betydligt billigare att droga ner de äldre så att de blir mera lätthanterliga än att anställa mera personal som kan i lugn och ro ta hand om de äldre.

Äldrevården i Sverige är oftast skandalöst dålig och har så varit under lång tid, speciellt vården av de mest sjuka äldre, dom som läggs klockan tre på eftermiddagen med en blöja på sig och får ligga tills nästa dags frukost, i bästa fall så byts blöjan ut.

Ingen protesterar högt mot hur äldrevården bedrivs ibland så lyckas en anhörig få genomslag i media för sin kritik men då krävs att den äldre mer eller mindre avlidit av vanvården.

Tänk om våra politiker skulle tänka efter att om 30 -40 år då är det jag som ligger där drogad och med blöja på för att någon skall kunna tjäna en krona extra då tror jag det skulle låta helt annorlunda.

Så jag riktar frågan rakt ut till Sveriges samtliga politiker oavsett partifärg, är det den äldrevård ni vill få när ni blir äldre som vi idag har i Sverige?

Dagens Nyheter

2 kommentarer:

Åsa.S sa...

Läs mitt blogginlägg i ämnet... och du, inte är all äldrevård dålig. Jämfört med hur det var förr så är det bra mycket bättre nu. Då satt ofta "vanliga" dementa på psykavdelningar, och vad de blev medicinerade med där syns inte i denna statistiken!

LasseB sa...

Åsa jag håller med dig all äldrevård är inte dålig det finns helt suverän äldrevård också som bedrivs. Ett bra exempel på mycket bra äldrevård är den vård som ges till de äldre på Den geriatriska kliniken på Handens närsjukhus och av det äldreteam som tillhör den avdelningen som på ett förtjänstfullt sätt sköter om de äldre. en verksamhet som nu riskerar att privatiseras och inte bli riktigt lika bra som den en gång har varit.

Problemet är att den bra vården inte syns det är den dåliga som märks. Du talat i din blogg om att medicinering behövs och javisst det finns inget som säger att äldre inte kan behöva medicineringen men att medicinera bara för att dom skall vara mera lätthanterliga är fel.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg