onsdag 10 september 2008

Vi lever

Vi lever än trots all domedagsrapportering om det stora Big Bang experimentet och jag är helt övertygad om att vi kommer att leva i morgon också, ja i alla fall så kommer jorden inte at gå under som domedagsprofeterna förutspått.

Jag läser i Aftonbladet om den kritik som riktats mot media hur rapporteringen om experimentet i Large Hadron Collider. En rapportering som i huvudsak kretsat kring domedagsprofeternas utsagor och som har varit mycket sparsam med att presentera fakta. Detta har då enligt artikeln gett som effekt att många yngre människor har varit rädda och helt övertygade om att de skulle dö i dag i någon form av jordens undergång.

Mången fysiklärare har tydligen idag fått ägna sig åt att förklara vad som sker i experimentet så gott de kunnat, kanske den diskussionen borde ha kommit lite tidigare på fysiklektionerna.

Att barn och unga kan bli oroade över de rubriker som funnits att läsa om att nu så skall jorden gå under är inte så konstigt eftersom det funnits många vuxna som också känt den oron. Jag har svårt att förstå vad som domedagsprofeterna kan tänkas tro sig kunna uppnå med att skrämma skiten ur hela den civiliserade världen. Som tur är så finns det sansade människor som motpoler mot dessa stollar.

Jag tror att det är viktigt nu så här efteråt att vi alla tar en stund och funderar på hur vi uppfattat medias rapportering och att media tar sig en funderare på om det är värt att sälja tidningar till precis varje pris.

Dagens Nyheter


Svenska Dagbladet

Aftonbladet

7 kommentarer:

Anonym sa...

Dom har bara testkört maskinen än så länge. Det riktiga "farliga" experimentet sker senare.

Anonym sa...

Om vi säger så här var detta experiment minst lika farligt... hade något gått snett och partiklarna hade crashat i vägen istället för att följt sin bana hade vi fått samma effekt.

Anonym sa...

Självklart lever vi ännu idag, det är ju först om ungefär 6-8 veckor som partikelkollisionerna ska äga rum. Trött på alla oinformerade mänskor...

"Om vi säger så här var detta experiment minst lika farligt... hade något gått snett och partiklarna hade crashat i vägen istället för att följt sin bana hade vi fått samma effekt."

HAHAHA.. jag antar att väggen rör med ljusets hastighet också? Och även om det skulle göra det, varför skulle detta experiment vara "minst lika farligt" då dom senare testerna kommer att utföra flera tusen krockar per sekund?

Niclas sa...

Bloggade själv om det här igår och upplevde onödigt mycket förvirring runt om mig, bla från syskonas håll.

"Jag tror att det är viktigt nu så här efteråt att vi alla tar en stund och funderar på hur vi uppfattat medias rapportering och att media tar sig en funderare på om det är värt att sälja tidningar till precis varje pris."

Väldigt bra! Hoppas många läser just den meningen och förstår din poängtering, kritiserade faktiskt artiklarna på precis samma sätt.

MVH /Niclas med familj

Anonym sa...

Ja, jag hoppas verkligen Ni alla har kramat å pussat Era käraste......för i morgon kan det vara försent.....

Anonym sa...

jag hänger inte med....varför vill dom göra det här tested om vissa säger att ett svart hål kan uppstå?
det är fan lika dumt som att starta ett tredje världs krig över ett par karameller...

Termopyle sa...

Det här är precis motsatsen till "klimathotet" Där får ingen säga emot domedagsprofeterna men när det gäller den här maskinen så lyssnar ingen på dom som är emot. Man tycker ju att bara risken att jorden ska gå under borde vara nog för att stoppa detta. Ingen kan ju säkert veta vad som ska hända, för om dom visste det skulle dom inte behöva göra något. Historien är full av vetenskapliga misstag och saker som var helt vetenskapligt accepterade för bara några år sedan gäller inte längre. Så vi får ju hoppas att motståndarna har fel men man ska nog akta sig för att vara så säker när det gäller vetenskap. Det värsta är att man inte kommer att hinna säga "vad var det jag sa".

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg