söndag 28 september 2008

Väljarna bestämmer i en demokrati

I dag så går Österrike till nyval eftersom den regerande koalitionen totalt brutit samman och inte kunnat enas på en enda punkt.

Detta nyval får de två stora morgondrakarna att med stora rubriker skrika ut att extremhögern går framåt. Tidningarna är mycket noga med att inte ta ställning men ändå så kan man mellan raderna läsa hur fel reaktionerna anser att det val som många österrikare kommer att göra är.

Att ett parti som kanske inte är så där enormt politiskt korrekt får många röster är inget som förvånar mig det minsta eftersom det partiet säger som det är och gör det som väljarna vill att det skall göra.

Det är en demokratisk rättighet att rösta på vilket parti man vill utan inblandning av någon annan. Denna demokratiska rättighet ifrågasätts anser jag allt oftare i samband med liknande artiklar och det är skrämmande att det kan vara så.

I en demokrati så får alla tycka och tänka vad de vill och den som skall styra utses i allmänna val där den som skrapat ihop flest röster får styra fram till nästa val.

Det finns ju tyvärr dom som anser att det bästa sättet för att skydda demokratin är att förbjuda vissa partier, men problemet är att i samma ögonblick som man förbjuder ett vist part från att verka så har man i praktiken också avskaffat demokratin.

Ett bra sätt att beskriva min ståndpunkt är att jag står för denna åsikt ett välkänt och i källan omdiskuterat citat.

“Jag håller inte med dig ett dugg men jag skall slåss till min död för din rätt att uttrycka din åsikt“.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

3 kommentarer:

Anonym sa...

Citatets källa: Evelyn Beatrice Hall, även kallad S.G. Tallentyre.

Är väl inte särskilt omstritt?

LasseB sa...

Som jag har hört dt så sägs det komma från Moliere men der är som sagt bara en myt.

Det är skoj att få reda på varifrån det verkligen kommer , tack

Populisten sa...

Citatet har också tillskrivits Voltaire. Oavsett vem som har sagt det så är det bra sagt.

Jag undrar hur många på de politiskt korrekta liberala ledarsidorna som ens vet vad FPÖ och BZÖ står för politiskt. Undrar om någon ens gjort sig den lilla mödan som jag gjoprt att läsa BZÖs programförklaing på deras egen hemsida (skriver om det på min egen blogg)? Antagligen inte många journalister. Kan de inte tyska på redaktionerna? Är de lata? Eller vill de inte ta in fakta som kan rubba deras invand auppfattning?

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg