tisdag 21 oktober 2008

Allianspartiet närmar sig

Alliansens partiledare presenterade i dag ett större och fördjupat samarbete inför valet 2010 med bland annat gemensamma arbetsgrupper och ett gemensamt valmanifest.

Det kommer att innebära i praktiken att i valet 2010 så kommer det bara att finnas ett alternativ för den borgerligt lagda väljaren och ett alternativ för den vänsterinriktade väljaren.

Detta med tanke på den motallians som under stor vånda växer fram hos oppositionen.

Förutom några få mindre partier så ser det ut som om vi går mot ett i praktiken tvåpartisystem.

Denna utveckling är i och för sig inte oväntad eftersom det under hala alliansens levnad har funnits en känsla av att det bara är en tidsfråga innan de fyra borgerliga partierna går samman i ett enda parti, det kommer inte att ske till valet 2010 men jag är nästan säker på att till valet 2014 så kommer allianspartiet att vara ett faktum i svensk politik.

Det som är tråkigt med denna utveckling är att den lilla makt som väljarna ändå har haft att utforma politiken försvinner nu så blir det färdig politik att rösta mot eller för inga alternativa lösningar bjuds.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Dagen

3 kommentarer:

Kurt sa...

Något alliansparti kommer inte formellt att bildas, då kan man ju inte var för sig lova runt och hålla tunt i fortsättningen. Nackdelen med att fortsätta som enskilda partier är naturligtvis att (kd) kommer att åka ut vid nästa riksdagsval. Men det har ju inte så stor betydelse, eftersom de raskt ersätts av (sd) i alliansen. Ett s i (sd) i stället för ett k i (kd), nästan samma blommor som symbol, och samma urkna värdekonservativa moralpolitik.

Krastavac sa...

Bittert men inte helt omöjligt Kurt. Kunde Ny Demokrati så kan väl SD

Sd-väljare sa...

Jag tror att det blir både sd och kd.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg