måndag 27 oktober 2008

Debatten inom S kvävs

Förr så ägnade sig konungar åt att avrätta budbäraren som kom med dåliga nyheter om de var ordentligt maktfullkomliga. Samma tradition verkar nu breda ut sig inom det socialdemokratiska partiet.

Det senaste exemplet är Urban Ahlin som kritiserar pär Nuders bok och tycker att han skall bita ihop med sin kritik eftersom kritik skadar det socialdemokratiska partiet. Detta kommer inte så långt efter det att Lotta Grönings bok om Mona Sahlin har sågats tvärs med fotknölarna av ledande socialdemokratiska skribenter, för man får ju inte kritisera.

Att visa upp en samlad politik utåt och få det att se ut som om det råder den största tomtebolycka inom partiet är uppenbart det viktigaste att det pågår en intern debatt är inget som får ens skymta utåt.

Det sägs nu att Göran Persson stod för en betongpolitik och bunkermentalitet, något som jag nu faktiskt vill ifrågasätta. Var det sådant som gällde på Göran Perssons tid vad är det som gäller nu.

Under GP:s tid så skulle Sverige folkomrösta om införandet av Euro och inför det valet så fattade den socialdemokratiska kongressen et beslut om att socialdemokraterna skulle säga ja till Euron. Detta beslut borde då ha inneburit att alla socialdemokrater varför Euron och propagerade för ett ja i folkomröstningen, men som vi alla vet så fanns det många ledande socialdemokrater som inte stödde ett ja utan arbetade för ett nej.

Jag vet inte men att öppet kunna arbeta politiskt inom ett parti för en ståndpunkt som går emot partiets högsta beslutande organ måste väl vara ett exempel på att de olika åsikterna i partiet får synas. Jag undrar hur den situationen hade hanterats idag, jag är tämligen säker på att partipiskan svidit ordentligt i skinnet på de som inte ville följa den officiella linjen.

Urban Ahlin hävdar att det är viktigt med en öppen debatt inom ett parti samtidigt som han är mycket noggrann med att poängtera att alla som inte kniper käft om vad som sägs inom den interna öppna debatten skadar partiet. Han vill med andra ord enbart ha en debatt som hyllar partiledningen och vad de gör.

En öppen debatt kan aldrig skada ett parti.

Det som skadar ett parti är när debatten kvävs och styrs uppifrån vilket vara vad som är fallet inom socialdemokraterna just nu.

Det som nu sker inom socialdemokraterna får mig inte att tänka på demokrati utan snarare på Stalinistiskt åsiktsförtryck

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Aftonbladet

2 kommentarer:

Stefan sa...

Hela partidemokratin går ut på att ha en enad front. Vill man ha något annat får man söka sig till direktdemokratin.

Anonym sa...

Det människor inte har mage att säga rakt ut tvekar de inte att skriva ner. Ynkligt beteende som försvaras av andra ynkryggar?

Eva

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg