torsdag 23 oktober 2008

Enorma vinster i krisbransch?

I dag har det kommit lite delårsbokslut från bankerna och det är på ett sätt intressanta siffror som kommer från en bransch som måste ha statliga garantier mot förluster.

SEB måste minska sin personal med 500 personer i och för sig ett beslut som var planerat men som nu kommer att ske snabbare eftersom vinsten inte blev som analytikerna väntat sig. SEB lyckades bara tjäna lite drygt 2 miljarder på tre månader i stället för 2,6 som analytikerna väntat sig.

Swedbank tjänade på tre månader 3,1 miljarder kronor vilket ger en vinst på 1 miljard i månaden.

Nordea som tjänat så stora pengar att de presenterar i euro i stället för kronor tjänade 847 miljoner Euro på tre månader, vilket blir ungefär 7,5 miljarder kronor.

När man nu har dom siffrorna i huvudet så känns det ganska skamligt att de dessutom måste ha en statlig garanti på 1500 miljarder kronor för at slippa förluster, en garanti som om den utlöses och staten får betala innebär att skattebetalarna måste lösa ut bankernas förluster så att de även fortsättningsvis kan fortsätta tjäna miljarder kronor.

Att tala om kris för dessa företag känns som ett riktigt hån mot det svenska folket.
När man dessutom ser att Nordea Som ägs av svenska staten faktiskt producerar en attans massa vinst så börjar man undra över varför det skall säljas ut. Är det så att Mats Odell med regeringskollegor inte vill at det skall komma in pengar till staten, för omräknat så blir ju Nordeas vinst ungefär 30 miljarder per år med nuvarande siffror.

Om banken är statligt ägd så borde då en del av den vinsten gå in i statskassan låt oss säga hälften det vill säga 15 miljarder. Det är pengar som verkligen kan behövas för att stärka upp välfärden i stället för att hamna i profithungriga bankspekulanters plånböcker.

Det här visar att finans krisen mer eller mindre har varit ett sätt för finansmarknaden att garantera sig mot eventuella kommande skulder och se till att dessa skulder skall betalas av skattebetalarna så att ägarna kan fortsätta att ta ut sina fina bonusar och löner.

Dagens Nyheter här, här, här, här, här samt här

Svenska Dagbladet här, här, här, här samt här

Aftonbladet här

3 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså, Nordea är bolagiserat och har staten som största aktieägare (~20% av aktierna). Så deras vinst hamnar INTE i Sveriges statskassa (annat än det som kommer i form av aktieutdelning). Istället betalar de, precis som andra sktiebolag skatt. Den hamnar i statskassan. Så, ju mer de går med vinst desto mer pengar hamnar i statskassan. Bra, va?

Anonym sa...

"aktiebolag" skulle det förstås stå!

kafpauzo sa...

Paketet på 1500 miljarder gör inte alls att bankerna slipper förluster.

Dom pengarna går inte alls till bankvinster, dom används på ett helt annat sätt. Paketet ska se till att bankerna slutar vara rädda för att låna ut pengar. Om bankerna är alltför rädda för att låna ut pengar betyder det att massor av företag blir utan pengar, och därför måste avskeda folk.

Se dig om i en medelstor butik. Räkna ut ungefär vad alla varorna tillsammans kostar. Det blir en ohygglig massa pengar. Det betyder inte att en stenrik butiksägare har tagit alla dessa pengar ur egen ficka, för att köpa varorna och placera i butiken. Istället har butiken lånat pengar på banken för att köpa alla varorna.

Om banken blir rädd för sådana lån kräver den att butiken lämnar tillbaks lånet. Då kan butiken inte längre ha varor. Den kan alltså inte sälja nåt, och får alltså inte in pengar till löner. Butiken måste därför avskeda personalen och bomma igen.

Så fungerar nästan alla företag. Ju mer rädda bankerna är, desto fler företag måste dra åt svångremmen (avskeda folk) eller bomma igen (gå i konkurs).

Om dessutom flera stora banker skulle kollapsa, så skulle det kunna få hela ekonomin att kollapsa. Resultatet skulle bli gigantisk massarbetslöshet och utbredd fattigdom. Det har hänt förut! Se http://sv.wikipedia.org/wiki/Den_stora_depressionen.

Det är det man vill förhindra, till varje pris.

Att bankerna har vinster hindrar inte att de är rädda för att låna ut. Vinstpengarna kan inte ge någon trygghet, för utlåningen är många, många gånger större än vinsten.

Paketet på 1500 miljarder ska ge garantier så den rädslan minskar.

Banker är speciella. Normalt är det bättre att man låter sjuka företag gå i konkurs, så de kan ersättas med andra, friska företag. Men just när det gäller banker är priset för högt, i massarbetslöshet och fattigdom.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg