onsdag 1 oktober 2008

Finanskrisen 1a oktober

Det amerikanska krispaketet för att rädda spekulanterna på finansmarknaden kommer att återkomma till en ny omröstning på onsdagskvällen dock nu i en reviderad form, hur paketet har ändrats är inte riktigt känt men en del är troligen att insättargarantin ökar från 100 000 dollar till 250 000 dollar.

Frågan är om det räcker för att få kongressledamöterna som måndags röstade emot att nu rösta för, jag är tveksam.

President Bush fortsätter att hävda att det här räddningspaketet är nödvändigt för att skona amerikansk ekonom ifrån ännu värre fasor, samma argumentation har sedan tidigare hörts från de båda presidentkandidaterna. President bush lägger förvissa till att det är viktigt för övriga världen också med det verkar vara en liten bisak i sammanhanget. Det är de amerikanska intressena som skall räddas i första hand.

Vad som den här krisen nu visar är att USA oavsett vilken ledare som sitter i vita huset i första hand kommer att se om amerikanska intressen det är deras första och enda prioritering, för en amerikans så är resten av världen ointressant så långe det inte drabbar USA.

Den här finanskrisen har kommit i värsta tänkbara läge det vill säga strax före ett amerikanskt presidentval vilket tror jag starkt påverkar de politiska lösningarna i Washington.

Jag säger återigen att vi måste vidta varenda åtgärd som vi kan för at minska det amerikanska inflytandet över världens ekonomier, även om det kan innebära at vi måste göra saker som vi kanske inte riktigt tycker om, men det är bättre med ett beslut som man kanske inte riktigt gillar och sen kunna vara med och bestämma än att bara sitta bredvid och se på vad någon annan bestämt åt sig.

Finansminister Anders Borg har i ett uttalande sagt att det är rå girighet som ligger bakom den nuvarande finanskrisen i USA, då måste det vara en attan så häftig girighet som får Anders Borg att reagera eftersom det är ett samhälle liknande det amerikanska som han och hans partikamrater eftersträvar.

Hur vi vanliga människor skall agera det är det i princip ingen som talar om för läser man de råd som alla hjälpsamma tidningar kommer med så spretar de i väg åt olika håll beroende på vilken rådgivare tidningen pratat med. När det gäller aktier så finns rådet att sitta lugn i båten och inte göra någonting likväl som rådet att sälja så fort som man kan, hur skall man göra. Denna spridning på råden till privat personer visar nog på en av de orsaker som har varit med och skapat krisen, rådgivarna och analytikerna har ingen aning om vad som skall ske utan lindar bara in sina chansningar i många fina svåra ord som inte en människa förstår.

En del analytiker säger att nu kommer räntorna att falla samtidigt så höjer de banker som de är anställda på bolåneräntorna så de kan inte ens analysera rätt vad som skall ske inom den egna banken.

Medan nu utlåningsräntorna går upp så ser vi att inlåningsräntorna faller, det vill säga vi får mindre ränta när vi lånar ut pengar till banken och måste betala mer om banken skall låna ut pengar till oss. Med andra ord så ökar bankerna sin vinstmarginal på de små kundernas bekostnad.

I dag så sänkte länsförsäkringar sin inlåningsränta till 0 procent från att ha varit 4 procent, skall säga att detta gäller länsförsäkringar liv.

När nu en aktör börjar så kommer vi nog att få se en hel rad med sänkningar av inlåningsräntorna på marknaden de närmaste dagarna.

Om man lägger på alla varsel som kommit den senaste månaden här i Sverige så ser framtiden ljus ut. Lena Melin tycker idag på aftonbladet att en av de ljuspunkter som finns i finanskrisens spår är att det blir fyndläge på bostadsmarknaden, att uttala sig så innebär att man inte förstår att många av de fynd som nu finns på marknaden innebär stor5a förluster för säljarna och det kan i värsta fall bli så att säljarna även efter en försäljning sitter kvar med skulder på över en miljon kronor.

Den som nu inte förstår att bostadsmarknadens utveckling de senaste åren varit konstgjord ivrigt påhejad av mäklare och banker den bör inte ens öppna munnen om den inte tänkt färdigt.

Bostadsmarknaden måste normalisera sig och då måste priserna falla, men en långsiktig normalisering hade varit bättre än det ras som kommer att komma inom men tror jag mycket snar framtid.

Vi kommer att få se en mycket svart ekonomisk jul i Sverige i år samtidigt som svenska politiker ägnar sig åt att peka finger och hävda att allt är de andras fel i stället för att gemensamt sätta sig ner och diskutera lösningar som skulle vara bra för Sverige så verkar det som om finanskrisen har startat valrörelsen rekordtidigt.

Dagens Nyheter här, här, här, här, här, här, här, samt här.

Svenska Dagbladet här, här, här samt här.

Dagen här.

Aftonbladet här, här samt här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Korporativismen lätt att gapet är så stor att ledamöterna kan och får tänk på sig själv också eller hur!?

Korporativismen är inte så nyanserad att national staten själv och dessa korporationerna skulle känna sig begränsad av väljare!

Den här turbulenta finans-tider visar tydlig relationen mellan stat och korporativa korporationerna att korporativa korporationerna får obegränsad stöd av staten!

Korporativismen betyder med andra ord att staten och korporativa korporationerna existerar i symbios!

I den här symbiosen mellan dem stora aktörerna, dvs. staten och korporativa korporationerna väljare (som är beroende av båda två) har bara på valdagen möjlighet att säga sitt!
En gång i 4-5 år!

Korporativa korporationernas ledarna, vd.-na får ändå sina bonusar och optionerna och ledamöterna får tänka på sig själv; att se till att bli omvald!
Korporativismen betyder att stora aktörerna, dvs. staten och korporativa korporationerna hjälper varandra, NO MATTER WHAT!
Fria marknaden, det är bara ett sätt omskriva kapitalismen, på en positiv sätt!

Fria marknaden betyder inte alls att den är fri! FREE from WHAT!
SYMBIOSEN har en stor betydelse och får ännu störe betydelse när tiderna är turbulenta i DEN FRIA MARKNADEN!

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg