tisdag 28 oktober 2008

Formel 1 dödar sig självt

Ferrari hotar nu att lämna Formel 1 tävlingarna bakom sig med anledning av de nya reglerna som eventuellt kan komma att införas från år 2010 som säger att alla stall skall köra med samma motor och avgassystem.

Jag förstår Ferraris resonemang vilket nu även förs utan BMV och Toyota. Skulle alla tvingas köra med samma motor från samma tillverkare så försvinner många av de marknadsmässiga aspekterna som gör att biltillverkarna vill vara med i Formel 1.

Det har ju länge hävdats att det är i Formel 1 som den verkliga teknikutvecklingen sker och med de nya reglerna så försvinner den utvecklingen helt.

Bernie Ecclestone säger att denna förändring är tänk att minska kostnaderna för stallen men det är som jag ser det bara ett svepskäl för de stall som är med i Formel 1 får igen pengarna genom den reklam och goodwill som ett deltagande ger, om de deltar med eget material hala vägen vill säga. Denna förändring ändrar hela kalkylen och kan innebära fördyringar i stället för stallen.

Om denna regeländring genomförs så är det nog början till slutet för Formel 1 som sport överhuvudtaget. Den teknikutveckling som sker inom Formel 1 kommer helt at försvinna. I ärlighetens namn så måste man erkänna att rally ger mera när det gäller teknikutveckling än vad formel 1 gör i alla fall när det gäller sådant som kan komma att ingå i standardbilar.

Det vore mycket trist att se Formel 1 på detta sätt gräva sin egen grav

Dagens Nyheter

Aftonbladet

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg